Минимум 50 000 лева обезпечение пред НАП за търговия с горива

При търговия с течни горива да се изисква обезпечение пред Националната агенция по приходите от минимум 50 00 лева, съобщават от БНР.
Идеята е по този начин приходната агенция  да си гарантира събиране на ДДС и от по-малките  играчи в сектора. Това приеха депутатите с гласуваните промени на второ четене в Закона за данъка върху добавената стойност. Режимът ще се прилага за търговците на течни горива, както и тези в данъчните складове и посредниците.
Законопроектът предлага механизъм, съгласно който при осъществяване на търговия с течни горива, лицата задължително ще предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или неотменяема банкова гаранция за срок от една година. Това обезпечение ще се дава, когато извършените доставки са за над 25 хиляди лева. Така ще се гарантира ефективно събиране на вземанията в бюджета за ДДС.
Депутатите от Реформаторския блок  възразиха срещу част от промените. Мартин Димитров дори прогнозира, че над 160 фирми в резултат на този законопроект ще престане да ги има.  А Нестимир Ананиев попита, защо трябва гаранцията да е 50 хиляди, ако имате оборот от 26, даже и оборотът да ви е 50 хиляди? Той обвини управляващите, че по този начин защитават големите играчи и по-специално Нефтохим.
Вносителите се защитиха с аргумента, че на дребно, но пък голям брой малки некоректни фирми също ощетяват бюджета както големмите акули.
Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *