Министерства раздали милиони левове бонуси

В олимпийската 2012-а спортната ни делегация се завърна от Игрите в Лондон с два медала. В образователното министерство на уволнения вече Сергей Игнатов са получили бонуси в размер на близо 55 000 лева – или повече от два пъти по-малко от допълнителните стимули във ведомството на Свилен Нейков.
Малко повече от 142 000 лева са бонусите във военното министерство, като близо 124 000 от тях са от служебни, а останалите по трудови правоотношения. В Министерството на културата бонусите са 344 600 лева, като оттам уточняват, че парите са разпределени между 155 щатни служители, а средномесечната допълнителна сума е 185 лева. Средствата, изплатени като допълнителни възнаграждения на служителите, работещи в МРРБ през 2012 г., при 651 бройки щат, са в размер на 630 014 лв. за цялата година. Това съобщи пресцентърът на ведомството във връзка с информацията за раздадени коледни бонуси. Размерът на изплатените възнаграждения е от икономии във Фонд „Работна заплата“. В края на 2012 г. на служителите в МРРБ не е изплащана 13-та заплата, коледни бонуси и/или друг вид допълнително материално възнаграждение, уточняват от министерството. В други министерства – на вътрешните работи, здравеопазването и земеделието и храните, бонуси изобщо не са получавани. Здравният министър Десислава Атанасова беше категорична, че всички пари от икономии по различни пера са дадени за заплати в спешните, кръвните центрове и психиатричните болници. Засега сред министерствата, които не са отказали информация, рекордьор е това на околната среда и водите, в което чиновниците от две дирекции, работещи с европари, са получили близо 810 000 лева бонуси. Останалите също са имали допълнителни стимули, като общият размер на бонусите в останалите дирекции е близо 896 000 лева. В социалното министерство в началото на миналата година са получени 203 000 лева, които обаче са за резултати, постигнати през 2011 г. След промените в закона бонуси не са получавани. Зам.-министрите и главният секретар са получили 11 700 лева, но те са дарени. 828 500 лева са раздадени във външното министерство, като министърът и заместниците му не са сред тях. Цитираните суми не са бонуси, а част от възнагражденията на служителите за постигнати резултати, по новоприетата Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация*, обясниха от МВнР. Малко под 800 000 лв. са раздадени в Министерството на транспорта. От министерството обаче уточниха, че във ведомството не са изплащани допълнителни възнаграждения, освен предвидените в нормативните документи и всички те са били следствие на икономии от фонд работна заплата. В Агенция „Пътна инфраструктура“ бонусите са близо 900 000. В Сметната палата пък допълнителни стимули не са раздавани. МФ, МИЕТ и подчинената му Агенция за насърчаване на малките и средни предприятия отказаха достъп до информация, съобщи Дарик.
През миналата година стана ясно, че в агенцията са раздавани големи бонуси, въпреки че не се справя с работата си като междинно звено по оперативна програма „Конкурентоспособност“, след което тази функция й беше отнета. От ДКЕВР също са отказали информация. „Аз съм „за“ даването на бонуси. Ние въведохме закон, с който бонусите да бъдат до 30% от заплащането. През 2012 г. са давани бонуси в някои министерства, но сумите са много по-малки от тези, които политиците тиражират“, каза преди дни вицепремиерът Симеон Дянков. Изказването му дойде след изявление от партията на Меглена Кунева „България на гражданите“, че четири министерства са си разделили 17 млн. лева бонуси. От партията посочиха, че това са министерствата на труда, на здравеопазването, на земеделието и на регионалното развитие и благоустройството. Нарочените ведомства обаче отрекоха служителите им да са получавали бонуси или други допълнителни възнаграждения през 2012 г.

* Съгласно наредбата, брутната заплата се състои от основна заплата и допълнителни възнаграждения. Допълнителните възнаграждения са: допълнително възнаграждение за нощен труд, за извънреден труд, за работа през официалните празници, за времето на разположение и допълнително възнаграждение за постигнати резултати. Разходите за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати са в размер не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски и могат да се определят и изплащат три пъти годишно – през април, юли и октомври за текущата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *