Министерството на финансите очаква обща годишна инфлация в края на 2009 г. от 1.8%

При изготвянето на средносрочната фискална рамка за периода 2010-2013 г. Министерството на финансите /МФ/ залага обща годишна инфлация в края на 2009 г. от 1.8% и средногодишна от 2.3%.
През 2010 г. се очаква да започне възстановяването на икономиките на развитите индустриални държави. Международните цени ще нараснат, както при енергийните, така и при неенергийните стоки, се посочва в документа.
Външните фактори на инфлация ще се засилят и в края на 2010 г. може да се очакват ниски, но положителни стойности на инфлация при храните и енергийните стоки. Вътрешните фактори през 2010 г. ще ограничават общото нарастване на цените, тъй като номиналните разходи за труд през тази година няма да бъдат проинфлационен фактор, смятат експертите на ведомството.
Безработицата ще се увеличава и нарастването на заплатите ще бъде по-ниско от растежа на производителността на труда, прогнозират от МФ.
Въвеждането на нови по-високи акцизни ставки при цигарите ще допринесе за покачване на общата инфлация в края на 2010 г. с 0.4%. За 2010 г. прогнозата е средногодишната стойност на инфлацията и тази в края на годината да бъдат около 2.2%.
Според макроикономическата прогноза на МФ в периода 2011-2013 г. можем да очакваме връщане към модела на ценова динамика, характерен за България в годините преди 2007 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *