Министър Воденичаров: Ще има увеличение на учителските заплати

Днес академик Воденичаров ще се срещне с ректорите на всички университети, с председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация и с представители на Българската академия на науките. На срещата ще бъде обсъдено състоянието на Фонд „Научни изследвания”.
Министърът очерта приоритетите си за месеците до края на мандата: реализацията на ОП „Наука и образование, правилните решения за Фонд Научни изследвания, възстановяване на средното техническо образование и Закон за иновациите и Институт по научни изследвания на педагогиката, който да промени малко методиките за работа с деца.
Хората в Изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания не могат да бъдат административно отстранени. Трябва да подадат оставки. Проф. Гюров е подал оставка само като председател, останал е член на Изпълнителния съвет. Христо Петров вече не е управител, само юрисконсулт. Той трябва да направи отчет за фонда преди да напусне. Трябва да се изготвят нови правилници в самия фонд, има много неща да се правят по разработване на правилата. Проблемът не търпи отлагане.Мнението на гилдията е важно. В момента тя трябва да е единна. Финансирането на БАН не бива да се бърка с финансирането на Фонда за научни изследвания. За науката също има надежда, че в скоро време ще има добро решение. Очакванията на хората от фонда бяха много големи. Ще се опитаме да възстановим надеждите.
Нещата със Закона за училищното образование не се придвижват с много добро темпо, каза още акад. Стефан Воденичаров. Има много спорни въпроси. Например, практиките в чужбина показват, че в различните страни няма ограничения за броя на учебниците. Учебниците по математика за 6 клас в Австрия са над 20, в Чехия – 16, при нас са три. Децата се развиват по различен начин и различно темпо.
Ще се обсъжда и бъдещето на Студентски град, който според акад. Воденичаров не отговаря на името си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *