„Мини Марица изток“ закъсаха заради НЕК

Държавните „Мини Марица-изток“ имат спешна нужда от 58,5 млн. лева, за да продължат да работят, става ясно от обществена поръчка на дружеството. Отделно компанията е натрупала 8,7 млн. лева задължения по ДДС.

Дружеството е отправило покана за финансиране към три банки – държавната Българска банка за развитие, Сосиете Женерал Експресбанк и Юробанк България.

„В множеството комуникации, водени с централите в комплекса, забавянето в разплащането от тяхна страна винаги е било конкретно обективирано с липсата на финансов ресурс в НЕК, с който да бъдат изплащани задълженията към производителите на електрическа енергия, в това число и към централите в комплекса „Марица изток“, които пък са основните клиенти на мините“, обясняват от дружеството.

От държавните мини уточняват, че в момента има реална заплаха за дейността им заради липсата на пари. Според последната уговорка на американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“ с НЕК, тецовете ще платят за доставяните им въглища едва след като държавната електрическа компания им плати тока.

Към момента американските централи дължат на „Мини Марица-изток“ близо 200 млн. лева. Дълг към добивното дружество има и държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, която обаче употребява по-малко въглища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *