Миньорите от „Горубсо-Мадан“ настояват за прекратяване на концесията

Миньорите настояват за прекратяване на концесията заради неизплатени заплати и източване на дружеството. Пенчо Токмакчиев, лидер на Федерацията на миньорите към КНСБ, обясни в интервю за „Хоризонт“: 
Не може миньорите да нямат работно облекло. Не може миньорите да се хранят всеки ден с леща и фасул. Има браншо-колективен договор, в който е казано, че на всеки един миньор трябва да се дават по 5 лв., за подземните миньори. Имаме железни аргументи, за да можем да искаме отнемането на концесията.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който се срещна с протестиращите в сряда, се обяви за прекратяване на концесията, ако концесионерът Валентин Захариев не изпълнява задълженията си: 

Настояваме да се платят заплатите и осигуровките – седем милиона и половина задължения за осигуровки – от май2009 година до сега, само за „Горубсо-Мадан“. И ще настоявам пред министъра на икономиката да се прекратиконцесията. За последните две години те са предупреждавани – миналата година от министерството наикономиката, че ако продължават да не си изпълняват ангажиментите по концесионния договор, той ще бъде отнет.Една година мина. Нещата, не само че не се подобряват, те се влошават.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *