Миро Найденов ще брани нашенската ракия до последна капка

България подготвя мотивирано искане до Европейската комисия (ЕК) за признаване на гроздовата ракия като традиционна българска напитка. Това каза земеделския министър Мирослав Найденов в отговор на депутата Димитър Карбов по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС.
Това е дълга и трудна процедура, но сме длъжни да опитаме, коментира земеделският министър. Той каза, че има амбицията до края на годината да се окомплектоват всички необходими документи, тъй като трябва да се представят доста исторически доказателства, че ракията у нас е съществувала преди тази в съседни страни. Ако успеем, ползите са, че ракията ще поевтинее, тъй като акцизът ще падне, обясни Найденов, цитиран от БТА.
Той обясни, че Изпълнителна агенция по лозата и виното е изготвила мотивиран доклад за възможността ракията да бъде защитена като традиционен национален продукт пред ЕК. Предложение бе направено и от Националната лозаро-винарска камара за предприемане на мерки в тази насока с цел справяне с кризата. Направени са проучвания и от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма за традиционния характер на гроздовата ракия. Въз основа на всички тези проучвания са изготвени материали, проследяващи историята на производството на ракия у нас, технологиите, спецификата на продукта, както и законовите разпоредби през годините. Всички тези материали доказват, че гроздовата ракията е традиционна, автентична и характерна за България напитка, обясни земеделският министър.
Той уточни, че в Министерство на земеделието и храните се създава работна група със задачата да обобщи материалите, подкрепящи позицията за традиционния характер на българската гроздова ракия, след което да изготви мотивирано искане от Република България до Европейската комисия за признаване на гроздовата ракия като традиционна българска напитка, което да доведе до намалениена акцизната ставка с до 50%, съгласно Директива 83.
Директивата, правото да прилагат намалена акцизна ставка с до 50% по-ниска от стандартната национална ставка за акциза на етилов алкохол, е гарантирано на Франция по отношение на рома и на Гърция по отношение на традиционното за тази страна узо.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *