Митниците връщат надвзетия акциз за коли?

Митниците ще възстановяват надвзетия акциз за старите мощни автомобили след индивидуална заявка на гражданина или фирмата, която е внесла данъка. Това съобщи зам.-шефът на агенция „Митници“ Красимир Николов пред „Сега“. Той обаче посочи, че първо трябва да се произнесе окончателно Върховният административен съд.

Всеки, който между 2007 и 2009 г. е внесъл от държава в ЕС мощен автомобил „втора ръка“ (с над 6000 км или при изтекли над 6 месеца от първоначалната регистрация), чиято мощност е над 120 kW, ще може да поиска държавата да му възстанови част от платения акциз. Това следва от решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург от 3 юни.
„Истината е, че гражданите внасят подобни молби вече няколко месеца, но досега нямахме основание да ги уважим. След решението на ВАС вече ще можем да го правим“, обясни Николов.
Съдът в Люксембург постанови, че България е нарушила Договора за функциониране на ЕС, като е събирала по-висок акциз за стари коли, отколкото за нови, и определи това като дискриминация в облагането. По изчисления на правителството засегнатите са 17 800 граждани, а сумата, която трябва да им бъде възстановена – 120 млн. лв. Решението е по повод запитване на Върховния административен съд по дело на пловдивчанин. Мъжът внесъл през 2007 г. от Франция 9-годишно BMW 530D с навъртени 160 000 км и e бил заставен да плати 4900 лв. акциз. За нова кола от същата марка акцизът бил 2500 лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *