Митнически проверки без Брекзит ще струват на короната допълнителни 100 млн. лири за фериботи

Британското правителство ще похарчи над 100 млн. бр. лири (130 млн. д.) за допълнителни фериботни връзки с Европа, ако се наложи Великобритания да напусне ЕС без търговско споразумение догодина, съобщи Ройтерс.Допълнителните кораби ще бъдат необходими за нови маршрути през Ламанша в случай на задръствания на основния френски терминал Кале и британските Довър и Фолкстоун заради митнически проверки.
В момента благодарение на еврочленството камионите се движат безпрепятствено без митнически проверки в блока. При Брекзит без сделка обаче дори неколкоминутно забавяне на митницата за всеки камион вероятно ще означава струпване на автомобили на пристанищата и опашки от двете страни на Ламанша.
За облекчаване на евентуалните тапи поради митнически проверки правителството е сключило три договора за осигуряване на допълнителен капацитет за товарни превози по маршрути, започващи от пристанища на южното крайбрежие на Англия, включително Пул, Портсмут и Плимут.

Да припомним, че почти 200 години бяха необходими за завършване на идеята Англия и Франция да се срещнат чрез подводен тунел, минаващ под Ламанша (проток, отделящ Великобритания от континенталната част на Европа).  Конструкцията е наричана „Седмото чудо на модерния свят”. През 2013 г. печели световната награда за инженерно постижение като „Най-голям граждански инженерен проект за последните 100 години”. Тя се дава от Международната федерация на инженерите-консултанти (FIDIC).

Първата идея за връзка между двете държави е на френския инженер Алберт Матю. През 1802 г. той представя идеята за изграждането на подводен тунел под най-тясната част на пролива. Проектът му включвал конструирането на тунел, осветен от газени лампи, през който пътуващите са превозвани от конски каруци. В средата на канала Матю планира изкуствен остров – важна спирка за почивка.
В последвалите десетилетия обаче не се случва нищо за реализацията на идеята, макар тя да е официално представена на Световното изложение в Париж от 1867 г. До 1945 г. проектите за построяването на такъв тунел остават само идейни, но след Световните войни става все по-осезаема нуждата от „топла връзка” между съюзниците.

Създаването на Европейската общност през 1957 г. изважда мечтата за подводен път отново на дневен ред. Създадена е международна проектантска група, която изготвя четири варианта на сухоземен път под Ламанша: въжен мост, комбинация между мост и железопътен тунел под пролива, тунел с тръби за железопътен и шосеен транспорт и последният проект, който на практика е одобрен – железопътен тунел.
През 1973 г. френският президент Жорж Помпиду и министър-председателят на Великобритания Едвард Хед подписват договор за изграждането на „Евротунел” – подводен жп път с дължина около 50 км, който свързва френския град Кале с британския град Фолкстоун под протока Ла Манш.

Финалният проект е представен през 1986 г. и още на следващата година строителството на подводния път започва едновременно от двете страни. През 1990 г. двата екипа се срещат в аварийния тунел. Четири години по-късно – през 1994 г., британската кралица Елизабет II и френският президент Франсоа Митеран откриват официално инженерното изобретение.

 

Стефан ПРОНЧЕВ
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *