Мито 20 % иска Тръмп, за да се плати стената

Мито от 20 процента е поискал Доналд Тръмп за мексиканските стоки. Това бе съобщено от Белият дом и въвеждането на това мито върху мексиканските стоки президентът на САЩ  е аргументирал с позицията му с тези средства да се изплати стената по границата, която той нареди да се издигне в липсващите участъци.

Това задълбочи още повече кризата в двустранните отношения, след като планираната среща на високо равнище между лидерите на двете страни се провали поради настояването на Тръмп върху мексикански ангажименти при издигането на станата покрай границата, информира Ройтерс, цитирана от БТА.
Тръмп иска мярката да бъде част от по-широка митническа реформа, която американският Конгрес обмисля, уточни снощи пред репортери говорителят на Белия дом Шон Спайсър.
Когато гледате плана, който се оформя сега, може да се въведе цялостна митническа реформа върху вносните стоки от страните, с които имаме търговски дефицит, като Мексико“, отбеляза  Шон Спайсър. Вносът на стойност 50 млрд. долара може да се обложи с 20% мито, каквато всъщност е практиката в други 160 държави, каза той.
Сега политиката на нашата страна е да се облага с мита износът, а вносът свободно да се допуска, което е глупаво. С обмитяване на вноса можем да изкараме 10 млрд. долара на година и лесно да платим за стената, обясни говорителят.
Новината за предложения данък засили още повече разногласията с Мексико. Въвеждането на мито от 20 процента върху мексиканския внос в САЩ ще означава, че стената на границата ще бъде платена от американските потребители, заяви снощи на пресконференция в мексиканското посолство във Вашингтон мексиканският външен министър Луис Видегарай, цитиран от ТАСС.
Митото за внос на мексикански стоки в САЩ няма да накара Мексико да плати за стената, това ще направят американските потребители, които ще плащат повече за авокадо, перални машини и телевизори, посочи той, цитиран от радио Нотисиас Ем Ве Ес.
Според канадският посланик в САЩ Дейвид Макнотън главните тревоги на правителството на Тръмп в областта на търговията са дефицитите с Мексико и Китай и че американските усилия за предоговаряне и нови търговски споразумения не са съсредоточени върху  съседна Канада.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *