Мишел Барние: До два месеца споразумението за Брекзита може да бъде готово

Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние изрази днес оптимизъм, че през следващите 6-8 седмици може да бъде постигнато споразумение с Великобритания за условията по нейното напускане на съюза, предаде ДПА.„Мисля, че ако сме реалисти, в рамките на шест или осем седмици сме в състояние да стигнем до споразумение по първия етап от преговорите, който е договорът за Брекзита“, каза Барние на конференция в словенския град Блед. „Трябва да постигнем споразумение преди началото на ноември. Мисля, че това е възможно“, добави той.
Двете преговарящи страни са определили средата на октомври като краен срок за сключване на сделката, но Барние от седмици казва, че тази дата може да бъде изместена напред. Той е намеквал също, че споразумението непременно трябва да е налице до средата на ноември, за да има време за последващите ратификационни процедури.
Споразумението за Брекзита трябва да включва условията за „развода“, както и да фиксира 21-месечен преходен период. Документът ще съдържа още политическо споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС след раздялата, предвидена за края на март догодина.
Пред Стратегическия форум в Блед Мишел Барние каза, че 85 на сто от текстовете по споразумението са готови. Но по думите му остават важни теми като границата с Ирландия, географските названия, уточняващи произхода на някои земеделски продукти, както и юрисдикцията на Европейския съд.

Според сегашния план Великобритания остава в зоната за свободна търговия с ЕС за земеделски и производствени стоки. Някои поддръжници на Брекзита обаче казват, че това означава някои части на британската икономика да спазват правила, изработени в Брюксел. През юли двама министри напуснаха правителството й.
Според статия във в. „Сънди Таймс“, водещи поддръжници на Брекзита от Консервативната партия са готови да публикуват собствен план за Брекзит преди годишната партийна конференция в края на септември. Това ще има за цел да засили натиска над Мей, която трябва да получи одобрение от парламента за евентуално споразумение с Брюксел, отбелязва Ройтерс.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *