Мишел Барние: Следващите дни са решаващи за търговско споразумение с Великобритания

Следващите няколко дни са решаващи за евентуално търговско споразумение между Великобритания и ЕС, заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от ДПА.„Никога досега толкова обхватно споразумение, което включва търговията, риболова, транспорта, полицейското и съдебно сътрудничество и т.н., не е било договаряно толкова прозрачно и за толкова кратко време“, написа Барние в Туитър.
Brexit може да е твърде закъснял, за да спаси британските рибари::  Investor.bgПостигането на договореност за гаранции за конкурентоспособността и продължаващ достъп на ЕС до британските териториални води за риболов са от решаващо значение за сключване на споразумение, добави той. В туита си той не спомена арбитража на споровете, който също е източник на сериозно разногласие.
Остават само малко над две седмици преди края на преходния период след Брекзита, по време на който Великобритания продължава да е в европейския общ пазар, след като напусна ЕС на 31 януари.
Ако до края на годината не бъде постигнато споразумение, ще се въведат мита и гранични проверки, а корабите на ЕС ще загубят правото си да ловят риба в британски води.
Споразумението се нуждае и от парламентарна ратификация, което още повече съкращава времето за сключването му.
Ръководителят на координационната група по Брекзита в Европейския парламент Дейвид Макалистър вчера предупреди, че евродепутатите са готови да одобрят сделка с Лондон, стига тя „да защитава целостта на общия пазар на ЕС и общите ни стандарти“.
ЕС се тревожи, че Великобритания може да отнеме клиенти от фирмите му, като понижи своите социални и екологични норми и иска гаранции за уеднаквени норми в споразумението. Британското правителство протестира, че не е напуснало общността, за да продължава да бъде обвързано от правилата й, отбелязва ДПА.

Двете страни обработват общественото мнение и за сключване на такова споразумение, което изисква компромиси, или за Брекзит без споразумение, който ще доведе до нарушения на хода на търговията през Ламанша. Евентуални отстъпки ще бъдат болезнени, особено за Борис Джонсън, който дойде на власт с обещанието „да приключи Брекзита“. Сега той трябва да реши дали европейските изисквания са прекалено голяма заплаха за неговата визия за британския суверенитет. Джонсън вече знае, че сключването на споразумение, което може да се сметне за предателство към Брекзита, може да го сблъска с фракцията в Консервативната партия, която го доведе до премиерския пост. Същите поддръжници на Брекзита, които се разправиха с неговата предшественичка Тереза Мей.  Независимо от резултата, четири и половина години след референдума, на който британците решиха да напуснат ЕС, предстои последното действие на Брекзит драмата, отбелязва американското издание.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *