Младежи от 8 страни разработиха 6 модела на социално предприемачество

Младежи от осем европейски държави са разработили шест модела на социално предприемачество. Идеите бяха представени в пресклуба на БТА във Велико Търново от участници в младежкия обмен, осъществен с финансиране от 17 000 евро по програмата „Еразъм +“.Представители на Сдружение „Институт Перспективи“ от България, съвместно с партньорски организации от Белгия, Португалия, Франция, Италия, Словакия, Румъния и Гърция, са участвали в проекта „Социалното предприемачество срещу младежката безработица“, посочи Ахмед Куйтов, председател на сдружението и ръководител на проекта.
По думите му нуждата от подобно начинание е породена от твърде високия дял на т.нар. NEETs-група – младите хора, които нe работят, нe се образоват, нe се обучават.
Първият модел, озаглавен „Лети в бъдещето“, е свързан с мотивацията на младите хора да се обучават и да предават знанията на своите връстници. Вторият модел предвижда умения за коопериране.
Предприемаческата разработка „Печем за теб“ е свързана с помощ за социалнослаби хора, чрез партньорство със супермаркети и ресторанти, където има излишна храна.
Ремонт на неизползваеми пространства и обновяването им предвижда проектът „Зелена пчела“, свързан с екотуризма, където младите хора могат да се включат като екскурзоводи или водачи.
Две от начинанията са фокусирани върху интеграцията на емигрантите и хората с увреждания в ЕС чрез смартприложения и мрежа от обучители. Срещата по проекта се е състояла в Свищов през април. Разработените идеи са публикувани в книга на български и английски език и са визуализирани с видеофилми.
Концепцията на авторите е те да бъдат приложими във всяка от страните, за да се ограничи младежката безработица.

Какво е положението днес?  У нас близо 20% от младежите у нас нито учат, нито работят и не се влияят от трудовата и социалната системи у нас. По този показател страната ни е първо място в Европейския съюз, сочат данни на УНИЦЕФ. „Основен и много тревожен проблем е младежката безработица. За 2016 г. общата заетост е почти 64% за хората до 65-годишна възраст, но за младежите този коефициент е само 21%“, коментира  наскоро бившият социален министър Христина Христова. Все по-тревожно е нарастващото неравенство на доходите. Европейската комисия вече излезе с ключова препоръка към страната ни по отношение на реформите в социалния сектор. Програмите, по отношение на пазара на труда, трябва да са по-добре насочени.  Първият фактор зад тази тенденция на увеличаване на младежката безработица е неблагоприятната връзка между системата за образование и икономиката и бизнеса.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *