Мобилният пакет влиза в Европарламента

Мобилният пакет с новите регулации в международния транспорт отново стои на дневен ред пред евродепутатите. Комисията по транспорт на Европейския парламент ще обсъди днес предлаганите промени в правилата за работата на дружествата за международни пътни превози. Промените според мобилният пакет  предвиждат международните водачи да могат да прекарат у дома или на друго място по техен избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа след всеки четири последователни седмици. Въвежда се определение за дом на водача – там, където той е регистриран по адрес в държава от ЕС. Водачът ще трябва да съобщава месец предварително на своя работодател, ако ще ползва почивката си на място, различно от дома си (частен имот по избор). Когато водач избере да се върне за почивка у дома, работодателят ще трябва да му предоставя средства за това.
По желание на водача дневните почивки ще може да бъдат ползвани в превозното средство, ако то разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и превозното средство е неподвижно. Постепенно ще бъдат намалени разликите в размера на глобите в ЕС за еднакви провинения на международните водачи. ЕП отчита, че най-често срещаните нарушения са свързани с времето за почивка (25 на сто), почивките по време на работа (23 на сто), воденето на дневник за времето на управление (17 на сто) и времето за управление (16 на сто).
Предвижда се обособяването на охраняеми паркинги за почивка по международните пътища, които ще бъдат обозначени, сертифицирани и ще отговарят на много условия, включително за достъп до тоалетна, вода, душове, храна и безжичен интернет. Предлага се въвеждането на интелигентни записващи устройства в камионите за международни превози. Службите за проверка ще могат да разчитат данни от устройствата от разстояние, а устройствата ще трябва да съхраняват данните по два месеца. Устройствата ще имат спътникова връзка и ще записват часовете на работа и почивка, както и държавите, през които превозното средство е преминало.

Министерският съвет одобри позиция в подкрепа на българските превозвачи, съобщи правителствената пресслужба след редовното заседание на кабинета. Това се прави в изпълнение на решение на Народното събрание от 11 май, когато депутатите възложиха на кабинета „да приеме недвусмислена позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните и тези на българските граждани права и интереси“.

Българските превозвачи протестират срещу промяната в регламенти на Европейския съюз, предложена от френския президент Еманюел Макрон, налагаща нови правила в придвижването на стоки и хора. Новите регулации в т.нар. Мобилният пакет I и Мобилният пакет II въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън превозното средство, по-често прибиране у дома, по-високи осигуровки и командировъчни.

Според браншовите организации нощувката в хотел, вместо в кабината, ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, което ще струва допълнителни разходи за застраховка освен плащането на самата нощувка. Те се обявяват още и срещу изискването за завръщане „у дома“ на всеки три седмици, защото така предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в България, която географски е най-отдалечена от страните от Стара Европа.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *