Москва ще стане столица на финансовата криза

Високи рискове за финансовите пазари се очертават през започващата седмица, предупреждава в икономически коментар френският „Монд“. Борсите очакват с безпокойство резултатите, които ще обявят най-големите компании на планетата. Междувременно държавите полагат усилия да ограничат отражението на кризата върху реалната икономика, отбелязва изданието.
Икономическият календар е пълен с „общо взето отвратителни признаци“, цитира изданието предупреждение на аналитик от „Хай фрикуънси иконъмикс“, отправено в петък. Пазарите очакват лавина от данни за резултатите и перспективите на американски, европейски и японски фирми, които ще бъдат главно песимистични, пише „Монд“.
„Страх в чисто състояние“ е обзел пазарите според експерт от Ню Йорк, цитиран в материала. След четири седмици свободно падане на водещите индекси големите световни борси – в Ню Йорк, Токио, Лондон и Париж, достигнаха равнището от пролетта на 2003 г., констатира „Монд“.
Кредитната криза забавя напредъка на Полша и други бързоразвиващи се пазари, впримчени от паниката, обхванала света, изтъква „Интернешънъл хералд трибюн“. Тези държави не са хомогенна група, но са изправени пред едни и същи предизвикателства, пише „Ню Йорк таймс“.
До неотдавна Русия бе сигурна, че ще оцелее в днешната финансова буря, но в страната се очертава вече тежка икономическа картина, пише британският „Файненшъл таймс“, цитиран от Би Би Си.
Руските заводи започват да уволняват служители, някои дори се закриват, възложителите не могат да плащат на доставчиците си. В трудно положение са дори някои от руските олигарси. Може да им се наложи да се простят с някои от своите активи в полза на държавата, пише изданието и нарича това „иронична инверсия на хаотичната приватизация от 90-те“.
В Русия започнаха да духат студените ветрове на икономическия спад, пише лондонският „Дейли телеграф“. При днешния икономически спад Русия плаща цената за статута на развиваща се икономика – също както Бразилия, Китай и Индия, добавя вестникът.
Глобалните рискове ще се отразят и върху руската икономика, но тя ще издържи, пише московското бизнес издание „РБК дейли“ в коментар за предстоящото тази седмица заседание на Световния икономически форум (СИФ) в Истанбул.
Политици и експерти ще обсъдят заплахите за икономиките от Европа и Централна Азия. Според аналитици от СИФ основните глобални рискове са забавянето на икономиките, нарастващото потребление на енергия, недостигът на кадри и високата смъртност.
Мерките в подкрепа на пазарите, предприемани от властите в ЕС и САЩ, в близките 10 години ще променят до неузнаваемост общия финансов пейзаж, смятат експертите. Те вече са разработили прогноза за нарастването на БВП на основните икономики от ЕС през тази година – в Германия прирастът ще е нулев, във Великобритания – 0.1 на сто, във Франция – 0.2 на сто, в Испания – 0.2 процента.
Междувременно Русия, държавите от ОНД и Източна Европа ще отбележат добър растеж и това ще им е от полза, за да преодолеят „посткризисните явления“, се казва в материала. СИФ отрежда на Русия специална роля и отбелязва в доклад за предстоящата среща, че основните показатели на федерацията са стабилни, което ще й помогне да се справи с положението, посочва „РБК дейли“.
„Москва ще стане столица на финансовата криза“, пише обаче руският „Комерсант“, според който бюджетът на града ще бъде намален с 6 до 8 млрд. рубли. При все това в т. нар. обществени приемни на премиера Владимир Путин все още не се подават масово жалби, свързани с кризата и последиците от нея. Гражданите на Русия се оплакват най-вече от жилищно-комунални, социални проблеми и от лошата работа на съдилищата и органите на реда, посочва „Комерсант“ в друг материал.
Източник: БТА /profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *