Московски се направи на гръмнат: не знаел кои са собственици на мултиплексите?

 
Преди дни ЕК обяви, че ще съди България за поредното ограничаване на конкуренцията, този път при издаването на разрешения за мулти плекси. Според ЕК процедурата в България се е провела при прекалено ограничаващи условия, което е изключило потенциални кандидати и е затруднило конкуренцията на бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия.  Освен това Брюксел регистрира и нарушения на европейските директиви за електронните съобщения.
Още в четвъртък министър Московски се напрпави на изненадан от наказателната процедура и по навика на началника си прехвърли отговорността за казуса върху управлението на Тройната коалиция.
Спечелилите фирми са „Хану про“ и „Таурком“, които имат лицензи за т.нар. мултиплекси, по които от 1 септември ще текат цифровите ефирни канали вместо досегашното аналогово разпространение на телевизионния ефир, информира БНТ. „Знам, че едната компания е английска, другата нямам и представа каква е“, каза Московски. Той посочи, че това е заварено положение и няма никакъв механизъм, с който да отмени решение на административен съд. Въпреки че няма законов механизъм да поиска информация кой е собственик на компаниите, Московски посочи, че може да поиска информация от тях.
Според него това, че не са ясни собствениците на офшорните компании, имащи разрешения за цифровизацията в страмата, не е заплаха за националната сигурност.  Московски посочи, че от министерството ще изчакат решението на съда, за да преценят какво да правят нататък. Докато на Московски не му е „ясно“ на цяла България отдавна е ясно, че зад цялата схема стои близката на властта банка на Цветан Вяасилев. „Поставени сме в ситуация, че ако не изпълним закона до 1 септември 2013 г., ще търпим санкция за забавяне процеса на цифровизация, който така или иначе вече е забавен с година“, подчерта той.
„Ако приемем, че съдът на ЕС стигне до заключение, че е нанесена щета, то тя е нанесена заради некоректно законодателство при предното правителство“, допълни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Московския заяви още, че България е положила  много усилия, за да ускори и завърши процеса по цифровизация и той смята, че за гражданите и обществото това е един изключително полезен и добър процес, тъй като хората ще получат в перфектно качество и безплатно да гледат осем, а през 2014 г.16 канала.
По неговите думи му ще бъдат раздадени 256 000 ваучера за декодери за социално слабите и така те ще получат устройствата безплатно. Те са определени в списъци от Министерството на социалната политика.  Московски не изключва възможнооста някои хора да се откажат от кабелни или сателитни оператори, но няма информация колко ще е техният брой.
МИнистърът прибави само, че има справка за това, че 80% от пазара е разпределен между 15-20 основни кабелни и сателитни оператора, а останалите 20% са стотици на брой малки кабелни оператори

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *