Мощната HSBC се преструктурира за намаляване на разходите

Мощната международна банка HSBC заяви, че ще ускори своя план за преструктуриране, за да намали разходите далеч  по-рано от първоначално предвидените срокове. 

Това се случи, след като най-голямата европейска банка отчете 35% спад на тримесечната печалба преди облагане с данъци до 3,1 млрд. долара (2,3 млрд. паунда), докато приходите паднаха с 11%. Кредиторът, който е в разгара на съкращаването на 35 000 работни места, не каза дали сега ще бъдат съкратени и повече повече работни места. Той заяви, че ще предостави подробности за плана с целогодишните си резултати през февруари следващата година. Банката, която извършва голяма част от бизнеса си в Азия, заяви, че приходите през това тримесечие са паднали главно поради въздействието на по-ниските лихвени проценти и по-ниския дял на печалбата от нейното дъщерно дружество в Саудитска Арабия. Шефът Ноел Куин обаче каза, че има някои светли точки. „Това бяха обещаващи резултати на фона на продължаващото въздействие на Covid-19 върху световната икономика,“ каза той. „Доволен съм от значително по-ниските загуби от кредити през тримесечието и ние се движим в темпо, за да адаптираме нашия бизнес модел към продължителна ниска лихва. HSBC е заделила между 8 и 13 млрд. долара от резерва за лоши заеми, тъй като очаква повече хора и фирми да не изпълнят задълженията си заради пандемията Covid-19. Сега обаче фактите показват, че разходите  вероятно ще бъдат в долния край на този диапазон.

През септември цената на акциите на HSBC падна до най-ниското си ниво от 1995 г. насам, след твърденията, че банката е позволила чрез измамни схеми да се прехвърлят милиони долари по целия свят, дори след като е стканала ясна тази измама. Банката също се сблъска с неотдавнашна критика от държавния секретар на САЩ Майк Помпео за подкрепата на противоречивото законодателство на Китай в областта на сигурността в Хонконг. Още преди пандемията Covid-19, HSBC се преструктурира с план за намаляване на 4,5 млрд. долара (3,6 млрд. паунда) на разходите до 2022 г. По време на своя пик в дейността на банката в нея работят повече от 300 000 души, но след световната финансова криза банката съкрати своите операции значително, което наложи и съкращението на повече от 30 000 работни места поетапно в следващите няколко години.

Мич РЪСЕЛ, ВВС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *