„Мудис“ е глобена за манупулирана информация, довела до финансовата криза през 2008 г.

„Мудис“ – печално известната международната рейтингова агенция е подписала споразумение с американските власти, според което ще плати глоба от близо 864 милиона долара по обвинение за завишаване на рейтингите на ипотечни ценни книжа, допринесли за избухването на финансовата криза през 2008 г.

Мудис (Moody’s) е международна рейтингова агенция; пълно име – Moody’s Investors Service. Moody’s е дъщерна компания на Moody’s Corporation. Извършва кредитни рейтинги, изследвания и анализи на рисковете. Заедно със Standart&Poors / „Стандард енд Пуърс“/  и Fitch Ratings /Фич Рейтингс / влиза в т.н. „голямата тройка“ на международните рейтингови агенции.

Вчера бе подписано споразумение между „Мудис инвестор сървисис“ , „Мудис аналитикс“ и компанията майка „Мудис корпорейшън“, от една страна, и 21 щата и правосъдното министерство, от друга. Това съобщи АФП, позовавайки се на американското Министерство на правосъдието.
Конкурентната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ също прие през 2015 г. да плати глоба в размер на 1,37 милиарда долара за това, че е подвела инвеститорите относно качеството на високорисковите ипотечни кредити.
Обвиненията срещу двете компании бяха повдигнати, след като през 2011 г. Комисията за разследване на финансовата криза в САЩ постанови, че именно тяхната умишлено заблуждаваща и манипулираща информация е довела до финансовия крах в страната три години по-рано. Световната финансова криза оказа влияние върху цялостния процес на кредитиране и върху потребителското в частност. Ефектът е в резултат от нарасналите загуби на финансовите институции в резултат на ликвидни проблеми и нарушени кредитни споразумения. Инвестиции на финансовите пазари от Централна и източна Европа се изтеглят, за да покриват загубите на клонове в други държави. Тенденциозните, а понякога и открито манипулирани оценки на т.н. големи рейтингови агенции вече предизвиква не от вчера негативно настроение срещу тях. Особено сред държавите от БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южноафриканската република/. Тези страни са заемат 26% от територията на Земята, с население 42% от това на планетата (7 милиарда към 2008 г.) и 14,6% от световния брутен вътрешен продукт. Групата представлява най-големия потребителски пазар с около 2,8 млрд. души население. В 4-те страни понастоящем се произвежда над 15% от световния БВП. Основни за икономическото превъзходство ще бъдат високите информационни, комуникационни и производствени технологии. Определени са области за взаимодействие със стратегическо значение: ядрена и неядрена енергетика, нанотехнологии, усвояване на Космоса.

Оказва се обаче, че една от солено санкционираните рейтингови агенции е от силно предпочитаните фаворитки, дори любимка на управляващите в България. През миналата година тя пророкува, че силната фискална позиция, устойчивата икономика и широкият дневен ред за реформи на България поддържат кредитния рейтинг на страната на равнище „Baa2“ със стабилна прогноза.

„Кредитният рейтинг на България е поддържан от дълговите показатели, които са относително благоприятни спрямо други (страни с аналогичен рейтинг), и стабилизирането на външната й позиция“, заяви Марко Дзанинели, помощник-вицепрезидент на „Мудис” и съавтор на изследването тогава. Според него фискалната позиция на България е силна благодарение на високата устойчивост на сегашното равнище на съотношението между дълговете на страната и нейния брутен вътрешен продукт и ангажимента на властите за постепенно консолидиране на фискалните показатели, без да бъде навредено на икономическия растеж, се отбелязва в доклада на американската агенция, днес глолена за манипулиран рейтинг.

„Мудис” гогва бодро заяви в унисон с българските очаквания, че бюджетният дефицит на България ще намалее до 1,3 процента от БВП през 2016 г. и до 0,9 процента през 2017 г. Съотношението дълг-БВП ще се повиши незначително през 2016-та, преди да се стабилизира през 2017-та и да започне да намалява през 2018 г. Агенцията очаква дългът на България да нарасне до своя пик от малко над 26,5 процента от БВП през 2016/2017 г. и да започне да намалява от 2018 г. Мудис прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България до 2,8 процента през 2016 и 2017 г. от 3,6 процента през 2015 г. Очакванията са темповете на нарастване на износа да бъдат по-ниски от тези на вноса.

Прогнозата на „Мудис“ подозрително съвпадна с намерението на управляващите в България тогава да теглят многомилиардни кредити с неизвестно каква цел, но известно е, предвижданият дългов пик вече го постигнахме, но продължаваме да задълбаваме в тази посока…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *