МФВ намали прогнозите си за световния икономически растеж през 2013 г.

МВФ понижи прогнозите си за световния икономически растеж през 2013 г. от обявените през април 4,1% на 3,9%. Очакванията за 2012 г. остават непроменени – 3,5%.
Международната организация предупреждава, че ситуацията може да стане още по-неясна, ако управляващите в Европа не предприемат достатъчно активни мерки, за да потушат дълговата криза в региона. Същевременно МВФ предупреждава, че продуктивният капацитет на редица развиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия може да бъде по-нисък от по-рано очакваните стойности, а бъдещият растеж може да бъде разочароващ.
Според организацията развитите икономики ще отчетат ръст от 1,4% през тази година и 1,9% през следващата.
В същото време икономиките на развиващите се страни ще се разраснат с 5,9% през 2012 г. и с 5,6% през 2013 г. И двете стойности са с 0,1% по-ниски от обявените през април.
Рисковете за световната икономика са причинени от възможността Гърция да напусне еврозоната, проблемите на банковия сектор в Испания, както и от увеличаването на доходността на държавните облигации на няколко страни от валутния съюз, се казва в доклада на МВФ. Все пак анализаторите от Фонда смятат, че мерките за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, обявени на срещата на високо равнище на европейските лидери през юни, са крачка в правилната посока. За да са ефективни мерките обаче, правителствата трябва да изпълнят по-рано дадените обещания за структурни реформи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *