МФ и ПИБ прекратиха договора за срочен депозит

МФ е изпълнило решението на Министерският съвет министърът на финансите да прекрати договора за срочен депозит, сключен между ПИБ и МФ на 28 ноември 2014 година.Договорът, с който се предостави държавна помощ на „Първа инвестиционна банка“ АД (ПИБ), е сключен след получаване на одобрение от Европейската комисия съгласно Решение C(2014) 8959 от 25 ноември 2014 г. – Държавна помощ SA.39854 (2014/N) – България, План за преструктуриране на Първа инвестиционна банка (ПИБ) – България.
В края на май 2016 г. „Първа инвестиционна банка“ АД изплати държавната помощ в договорения размер и срокове и спази всички свои задължения по решението на Европейската комисия, приложението към него и плана за преструктуриране, съобщи пресслужбата на кабинета. Предвид това, както и липсата на други финансови задължения на банката към държавата по договора, той ще бъде прекратен.

Договорът за държавна помощ беше сключен по едно и също време с кризата в Корпоративна търговска банка /КТБ/. Тогава изпадналата в криза КТБ също се обърна за помощ от държавата, и то за не повече от 500 млн. лева, за да посрещне атаката срещу нея, но държавните органи – БНБ, Министерство на финансите и Министерски съвет не откликнаха на искането. Различното отношение към двете банки – ПИБ и КТБ, даде широко поле за слухове и конспиративни теории, някои от които по-късно се потвърдиха след затварянето на КТБ и разграбването на нейните активи, което продължава и сега…

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *