Терор и в Мюнхен: 18-годишен уби 9 и рани 16 души

Девет души бяха убити при стрелба, извършена от 18-годишен германец от ирански произход, чийто мотив все още е „напълно неясен“, заяви началникът на полицията.

„Въпросът дали това беше тероризъм или луда безразборна стрелба е свързан с мотива, а ние засега не можем да кажем нищо за него“, каза началникът на полицията Хубертус Андре на пресконференция, цитиран от ДПА и БТА.
Нападателят носел пистолет и червена раница, когато запо„нал безразборна стрелба в заведение за бързо хранене „Макдоналдс“ в 17:52 ч. (18:52 ч. българско време) в търговския център „Олимпия“.
Сред жертвите има деца, а трима от ранените 16 души остават в критично състояние, съобщи Андре.
Двама мъже, първоначално заподозрени като съучастници в стрелбата, които напуснали местопрестъплението с кола, по-късно били разпитани и било установено, че нямат нищо общо.
Нападателят, който имал двойно германско и иранско гражданство и живеел в Мюнхен от повече от две години, се застрелял в главата в странична улица на около километър от мола.
Раницата му била изследвана с робот за експлозиви. Не беше съобщено за намерени такива.
Тялото на заподозрения било открито около два и половина часа след атаката и било установено, че това е стрелецът, въз основа на свидетелски показания и видеозаписи от атаката.
Младежът не бил познат дотогава на полицията и няма доказателства за връзки с терористични организации, каза Андре, цитиран от Асошиейтед прес.
Свидетели бяха съобщили за трима мъже с дългоцевно огнестрелно оръжие, но Андре заяви, че стрелецът е действал сам.
След избухването на стрелбата градските власти изпратиха съобщение по смартфоните за тревога и обявиха извънредна ситуация в града. Тази нощ полицията обяви предпазливо край на тревогата. Макар че първоначално тя определи стрелбата като акт на тероризъм, впоследствие заяви, че няма индикации за замесен ислямски екстремизъм.
„Въпросът „тероризъм или безразборна стрелба“ е свързан с мотива, а ние не го знаем. Не можем да разпитаме заподозрения, така че разследването е малко по-трудно. Трябва да установим с кого е контактувал преди стрелбата“, каза Андре.
Видеозапис от мобилен телефон, качен онлайн, показа заподозрения, облечен в черно, застанал на паркинг на покрива на мола, да крещи на снимащия, като в един момент заявява „Аз съм германец“ и после стреля.
„Всичко, което знаем и можем да кажем засега е, че това беше жестока и нечовешка атака„, каза той по телевизия А Ер Де.
Многобройни полицейски сили бяха разположени в района на северната част на Мюнхен, близо до Олимпийския стадион. Общо бяха задействани 2300 полицаи, включително елитната част Ге Ес Ге 9 и екипи на спецчасти от други германски провинции и от съседна Австрия.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *