Най-големите летища в света

След като международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта в САЩ не успя да се класира като най-голямото в света през 2020 г., то успя да си осигури титлата отново през 2021 г.

Спиране на тока предизвика хаос на международното летище в Атланта - Труд

Китайското летище Гуанджоу-Байюн, което обслужи 40 милиона пътници миналата година, падна от първо на осмо място, информира profit.bg.

Въпреки че това е повече от цялото население на Полша, то все още е наполовина по-малко от номер 1 в САЩ, което води в класацията на ACI (Airports Council International) със 75 милиона пътници. Това сочат резултатите от класация на най-големите летища в света според броя пътници.

Резултатите от класацията са поразителни, в сравнение с предишни години. През 2019 г. са летели над 9.1 милиарда пътници, като по това време две летища (Атланта и Пекин) са имали повече от 100 милиона пътници.

През първата година на пандемията – 2020 г., числата падат бързо – под 2 милиарда души. За разлика от тях, 4.5 милиарда пътници през 2021 г. изглеждат направо зрелищно, въпреки че това е само половината от рекордната стойност за 2019 г.

Ето 10-те най-големи летища в света по брой пътници

1. Международно летище Хартсфийлд-Джаксън, Атланта (САЩ)

Преди пандемията летището е обслужвало повече от 100 милиона души. Но през 2020 г. броят на пътниците на летище Хартсфийлд-Джаксън в американския щат Джорджия падна с 61.2 процента и летището загуби първото място в класацията на най-големите в света (по пътници) за първи път от 1998 г.

Миналата година Атланта най-накрая успя да се възстанови малко и да си възвърне позицията в класацията на ACI.

2. Далас Форт Уърт (САЩ)

Летище Далас Форт Уърт в САЩ беше сред първите десет най-големи летища в света през 2019 и 2020 г., но успя да се изкачи от 4-то на 2-ро място през 2021 г. Миналата година над 62 милиона души са посетили летището в американския щат Тексас – това е с 58 процента повече, в сравнение с предходната година.

3. Международно летище Денвър (Колорадо, САЩ)

Международното летище в Денвър беше третото летище в САЩ, което влезе в десетте най-големи летища в света, като се нареди на трето място с 58.8 милиона пътници. Денвър също претърпя сериозен спад в броя на пътниците с повече от 50 процента през първата година на пандемията, но летището вече почти се върна към старите числа.

4. Международно летище Чикаго О’Хеър (Илинойс, САЩ)

Миналата година на 13-то място, международното летище Чикаго О’Хеър щурмува класацията през 2021 г. и завоюва четвърто място. Летището в Чикаго обслужва повече от 54 милиона пътници, с около 75 процента повече, в сравнение с предходната година, когато пандемията осуети плановете на много пътуващи.

5. Международно летище Лос Анджелис (Калифорния, САЩ)

Летището в САЩ с добре познатото съкращение LAX стигна до петата позиция през 2021 г. и се изкачи с цели десет места, в сравнение с предходната година. Около 48 милиона души са летели до или от Лос Анджелис през 2021 г.

6. Международно летище Шарлот Дъглас (Северна Каролина, САЩ)

Постоянно разрастващото се международно летище Шарлот Дъглас се намира в Северна Каролина и е кръстено на бившия кмет на Шарлот Бен Елбърт Дъглас. Миналата година американското летище е обслужило повече от 43 милиона пътници.

7. Летище Орландо (Флорида, САЩ)

Международното летище Орландо Санфорд направи най-големия скок – в класацията за 2020 г. то е класирано на 27-о място, а в момента е на 7-о място. Общо 86 процента повече пътници са пристигнали на летището миналата година. То обаче също не може да достигне цифрите за 2019 г.

8. Международно летище Гуанджоу-Байюн (Китай)

Класирано под номер 1 от ACI през 2020 г., международното летище Гуанджоу-Байюн в китайската провинция Гуандун сега е едва осмото най-натоварено летище в света. Броят на пътниците почти не се е променил спрямо предходната година. Летището е регистрирало почти 40.2 милиона пътници през 2021 г., тоест с около 3 милиона по-малко, отколкото през 2020 г.

9. Международно летище Ченгду Шуанглю (Китай)

Международното летище Ченгду Шуанглю в югозападната част на Китайската народна република зае 9-то място в класацията. През 2019 г. летището все още беше далеч от едно от челните места – едва 24-то с 55.8 милиона пътници.

През 2020 г. летището регистрира само 40 милиона пътници (минус 27.1 процента), което все пак това го направи третото най-натоварено летище в света. Междувременно, обаче то навакса и вече е на девето място със „само“ 40.1 милиона пътници.

10. Международно летище Хари Рийд (САЩ)

Международното летище Хари Рийд идва на последно място в класацията на ACI с 39.7 милиона пътници през 2021 г. Летището в Лас Вегас обаче не е губещо, защото, в сравнение с 2020 г., 78 процента повече хора са го посетили миналата година.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *