Намаляват данъка за средната заплата

ДДС за хотелите остава 7 на сто, за туристически услуги ще плащат 20%.

По-малък данък върху средните доходи ще плащаме догодина. Обсъжда се налогът върху най-масовите заплати до 600 лв. да е 20%. Сега месечното възнаграждение от 250 до 600 лв. се облага с 22%. Предвижда се в таблицата за облагане на доходите да има само още една скала за доходи над 600 лв, които да се облагат с 24%. Толкова е и ставката в момента. Необлагаемият минимум да е 200-220 лв., обмислят още експертите във финансовото министерство.

ДДС за хотелиерските услуги за българи и чужденци да е 7% през 2007 г., реши Министерският съвет, като прие проекта на нов закон. За туристическите пакети за чужденци налогът ще е 20%. До тази стойност ще се повиши и налогът за хотелите, но плавно, за няколко години, каза министър Орешарски. Той обеща да договори с туристическия бранш стъпките на вдигането. Сега всички туристически услуги реално се облагат със 7% ДДС. За запазване на ниска ставка настояват хотелиерите. Аргументът им е, че така ще останат конкурентни на съседните държави.

С новия закон отпадат ДДС-сметките. Блокираните в тях 560 млн. лв. ще бъдат освободени, каза Орешарски. Фирмите ще спестят 40 млн. лв. на година, които сега банките вземат за трансфери по ДДС-сметките. Новият закон влиза в сила от 2007 г., но заради приемането ни в ЕС приходите от налога в хазната може да паднат с 15-30%. Данък печалба да бъде намален на 12% от 2007 г., предлагат от Министерството на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *