Напук на САЩ „Хуавей“ ще участва в изграждане мрежа от пето поколение (5G) във Великобритания

Британският премиер Тереза Мей се е съгласила да се позволи на китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“ да участва в изграждането на британската мрежа за мобилна комуникация от пето поколение (5G) въпреки предупрежденията за сигурността, отправени от британски министри и от САЩ. Това предаде със сигурност  ДПА, която от своя страна се  позова на местни медии.
Съветът по национална сигурност, председателстван от Мей, се е съгласил вчера да позволи на технологичната компания да участва в изграждането на „неключова“ инфраструктура от новата мрежа като антените, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Мей е взела това решение въпреки предупрежденията на някои министри, включително на вътрешните работи Саджид Джавид, на външните Джереми Хънт и министъра на отбраната Гавин Уилямсън, че тази стъпка може да застраши националната сигурност.
„Телеграф“ посочва, че директорът на Центъра за правителствени комуникации (службата за електронен шпионаж) Джереми Флеминг ще предупреди на годишната среща на разузнавателния съюз „Пет очи“ (Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Великобритания и Канада) днес за безпрецедентни по мащаб киберзаплахи.
Западните страни обсъждат дали да изключат „Хуавей“ от изграждането на националните си мрежи 5G поради твърдения (основно от Вашингтон), че компанията е твърде близка до правителството в Пекин. Технологичният гигант отхвърля обвиненията.
САЩ, които забраниха на правителствените агенции да сключват договори с „Хуавей“ или други компании, които ползват оборудване на корпорацията, насърчават съюзниците си да прекъснат връзките с нея.

Така преди две седмици Вашингтон предупреди правителството в Берлин, че ще преустанови споделянето на разузнавателна информация с европейския си съюзник, ако Германия позволи на китайската компания „Хуавей“ (Huawei Technologies) да участва в изграждането на 5G интернет инфраструктура в страната. За това тогава съобщи „Уолстрий джърнъл“.

Според информация на финансово издание посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е изпратил в петък писмо до германския министър на икономиката, в което е посочил, че обменът на разузнавател информация ще бъде ограничен, ако технологичният гигант „Хуавей“ бъде допуснат за участие при изграждане на немските мобилни мрежи от пет поколение.

Предупреждението идва на фона на юридическата битка между „Хуавей“ и Вашингтон, след като Министерството на правосъдието на САЩ обвини китайския телекомуникационен гигант за предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран и за кражба на интелектуална собственост, като самият процес вероятно ще започне през март следващата година. В същото време „Хуавей“ съди  американското правителство, че законът, ограничаващ бизнеса на китайската компания в САЩ, е противоконституционен.

Изпратеното до Берлин писмо е първото официално предупреждение от страна на САЩ спрямо техен съюзник, след като властите във Вашингтон заявиха многократно, че технологичното оборудване на „Хуавей“ за 5G мрежи се използва за шпионаж в полза на китайските управляващи.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *