НАП ще връща светкавично ДДС без проверка на изрядните фирми

НАП от днес, 1 септември, с цел оптимизиране условията за работа с фирмите,  ще възстановява без проверка ДДС на онези от тях, които отговарят на определени условия за риск.

Последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс дават възможност облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се прилага и за ДДС. Първото  условие за облекчения ред е в месечната справка-декларация да е посочена валидна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена.
Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет ще бъде дадена възможност в справките-декларации с декларирана сума за възстановяване фирмата да може да посочи и банкова сметка за превод на средствата.
Близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет, допълват още от НАП. Опростената процедура по възстановяване на ДДС ще е достъпна само за фирмите, които са определени от приходната администрация като ниско-рискови и при които не се налага извършване на прихващане с други изискуеми задължения.
Това означава, че за да очакват своите пари по сметка без проверка, дружествата не трябва да имат също неплатени задължения към бюджета, конкретизира се в сайта на ведомството.
Агенцията оценява риска от неспазване на данъчното законодателство по утвърдени критерии, които се прилагат автоматично за всички задължени лица. Част от тях се отнасят до наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС. От приходната агенция съобщават още, че конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за възстановяване на ДДС без проверка, представляват служебна тайна.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *