Нарастват европейските фондови индекси

Европейските фондови индекси нарастват за пета поредна сесия на търговия благодарение на ръст на акциите на енергийните и на телекомуникационните компании, както и в резултат на стабилизация на банковите акции.

 

Подкрепа за оставащия в сила инвеститорски риск-апетит оказват и добри финансови резултати на водещи европейски компании, като според данни на компанията StarMine, от постъпилите досега 77% от финансовите отчети за второто тримесечие на фирмите, влизащи в индекса Stoxx Europe 600, цели 61% са били в рамките или по-добри от прогнозите.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,25% към 342,4 пункта, стабилизирайки малко под вчерашния връх от 343,05 пункта – най-високо негово ниво от 27-и юли насам.

Снощното възходящо рали на петролните цени с близо 3% допринася за днешно повишение с 0,73% на индекса SXER, включващ компаниите от петролния и газов сектор.

Общият европейския банков индекс се повишава с 0,6%, докато британският банков индекс нараства с 0,7%, възстановявайки се през последните дни на търговия от всичките солидни загуби, които те претърпяха след вота на британците в края на юни в подкрепа за Brexit информира http://bnr.bg.

Спад с 0,5% пък бележи STOXX Europe 600 Basic Resources index, включващ компаниите от миннодобивния сектор с оглед известно понижение на цените на цветните метали.

Най-солиден ръст сред всички 600 компании в общия европейски индекс бележат акциите на Altice NV, които нарастват с 12,49%, след като телекомуникационната компания отчете повишение на основната печалба през второто тримесечие с 2,7 на сто. Солиден скок с 11,49% бележат и акциите на SFR Group SA, тъй като френската телекомуникационна компания обяви, че вижда сигнали за по-добро ценово развитие на мобилния пазар във Франция през втората половина на годината.

На другия полюс са акциите на Legal & General Group, които се понижават с 5%, въпреки че британският доставчик на инвестиционни продукти отчете повишение на оперативната си печалба с 9,6% през първата половина на годината.

Слаби финансови резултати през второто тримесечие на Pandora A/S пък доведоха до понижение на акциите на датската компания за производство на бижута с 1,96%.

Немският фондов индекс DAX нараства с 0,58%, намирайки допълнителна подкрепа от смесени данни за търговския излишък, вноса и износа на Германия през юни.

Акциите на Munich Re се повишават с близо 2%, след като немската застрахователна компания отчете нетна печалба от 974 млн. евро през второто тримесечие, надвишавайки значително средните прогнози за печалба в размер на 484 млн. евро.

Френският индекс CAC 40 се повишава с 0,46%, италианският MIB – с 0,57% и испанският Ibex 35 – с 0,28%.

Британският фондов индекс FTSE се повишава с 0,34%, нараствайки за четвърта поредна сесия на търговия въпреки не много впечатляващи данни за производството във Великобритания и доста слаби данни за търговския дефицит на Острова. Подкрепа за риск-апетита на борсата в Лондон продължава да оказва одобрения през миналата седмица от АЦБ агресивен пакет от стимулиращи мерки и днешно изказване на члена на банката Маккафърти, в което той не изключи възможността за по-нататъшно понижение на британската лихва.

Днес добро повишение бележат акциите на британските вериги магазини, след като Британската асоциация на търговците на дребно (BRC) отчете повишение на продажбите на дребно през юли с 1,9% спрямо година по-рано, въпреки негативния ефект от Brexit.

Акциите на Marks & Spencer Group се повишават с 1,51%, на веригата супермаркети Tesco PLC – с 1,91% и на компанията за търговия с дрехи Next PLC – с 0,4%.

Ръст с 4,14% бележат акциите на Standard Life, след като голямата британска компания за финансови услуги отчете повишение с 18% на оперативната печалба за първото полугодие. Акциите на Barcalys PLC пък се повишават с 1,51%, след като водещата британска банка се съгласи да плати 100 млн. долара, за да бъде сложен край на разследването на кредитната институция в 43 американски щата по обвинения за манипулация на лондонския Либор.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *