НАСА обещава пътуване до Марс за три денонощия

Космически кораб може да преодолее разстоянието от Земята до Марс само за три денонощия, ако се ускорява от мощен лазер, твърди проф. Филип Лубин – учен от НАСА и Калифорнийския университет в Санта Барбара.

През октомври миналата година проф. Лубин заяви на симпозиум на НАСА, че новата концепция за междупланетна станция може да се пренесе „от научната фантастика в научната реалност”.

Скоро след това ученият получи финансиране в размер на 100 хиляди долара, за да извърши предварителна оценка на проект на система за задвижване с насочена енергия за целите на междузвездни изследвания.

Лубин и негови сътрудници разработиха подробен план за създаване на космически апарат, оборудван с управляеми фотонни ускорители. Екипът на професора работи и по малка автоматична станция, способна да развива висока скорост за много кратко време.

Групата планира в близко бъдеще да изведе в орбита лазерна система за задвижване на автоматични станции, оборудвани със слънчеви панели. Лазерният лъч ще позволи на 100-килограмовия апарат да достигне Марс за три денонощия.

По-голям, пилотируем кораб ще изминава разстоянието до Червената планета за около месец. Проф. Лубин твърди, че мощният лазер на орбита около Земята може да се ползва също за защита на планетата от астероиди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *