На близо 25% от българите не им стига стаж за пенсия

Почти всеки четвърти българин, пенсиониран тази година, не е имал нужния стаж и е трябвало да изчака да навърши 65 години и 8 месеца.Това показва справка на Националния осигурителен институт, предоставена след запитване на в. „24 часа“.

При тези хора средно липсват по 15 години, за да се пенсионират на нормалната възраст за трета категория 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. Пенсионираните през 2015 г. на късната възраст са имали средно малко над 23 години действителен осигурителен стаж. Това е с 15 години по-малко от изискваните за мъжете 38 години или 12 години по-малко от изискваните 35 години стаж за пенсиониране на жените.

Само за една календарна година недостигащият за нормално пенсиониране стаж се е увеличил с половин година, показва сравнение на осигурителния институт между данните за 2014 и 2015 година.

Наблюдава се скок с близо 4% на хората, които са се пенсионирали на късната възраст през 2015 г., сочат данните на НОИ. Тази година 22,3% от новите пенсионери са излезли в пенсия на късната възраст. Миналата техният дял е бил 18,9%.

Прогнозите на НОИ са, че делът на хората, които не могат да се пенсионират навреме заради липсващ стаж, ще се увеличава. Според управителя на осигурителния институт Бисер Петков това ще се дължи и на покачването на изискуемия стаж в следващите години, докато достигне 40 години и за двата пола. Възрастта за късно пенсиониране също започва да се увеличава от 2016 г., докато стане 67 години.

Според неофициални прогнози делът на хората, които ще трябва да чакат да навършат късната възраст за пенсиониране, може да достигне и над половината от пенсионерите в следващите 10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *