На опашки да зърнат тялото на Кадафи

Тялото явно е било сложено във фризера, за да бъде далече от тълпата, но веднага след като се разчуло, на мястото заприиждаха хора, за да видят човека, когото толкова много ненавиждаха, съобщава Асошиейтед прес.
Мъже, жени и деца се редиха вчера на опашки, за да се снимат с тялото.  „Искаме да видим кучето“, викали някои от тях.  „Не държах да видя тялото, но мои сътрудници настояха. Исках само да поздравя  либийските младежи, които извършиха чудо“, каза Джибрил. „Те заслужават уважението на цяла Либия за това, което сториха. Пожертваха живота си за бъдещето на Либия.“
Според различни източници от военния съвет на Мисрата тялото ще бъде погребано в близките дни на тайно място, за да се избегне превръщането на гроба на Кадафи в място на поклонение от негови привърженици.
Предстои обаче съвещание, на което да бъде взето окончателно решение по този въпрос. Сафия Фаркаш, вдовицата на Муамар Кадафи, поиска от Преходния национален съвет да й бъдат предадени телата на съпруга й и на сина им Мутасим, съобщи базираната в Сирия телевизия Ар Раи, цитирана от Франс прес.
Сафия отправи призив от името на семейството на „мъченика Муамар Кадафи“ към ООН и останалите международни организации да убедят ПНС да предаде телата им на тяхното племе, за да бъдат погребани по ислямския ритуал.  Тя настоя също да се разследват обстоятелствата около смъртта на Кадафи, Мутасим и на техните другари.   „От кадрите, показани от телевизиите, стана ясно, че те са били екзекутирани от агентите на НАТО“, заяви Сафия по Ар Раи.
Върховният комисариат на ООН за правата на човека също поиска да се разследва смъртта на Кадафи, а правозащитната организация Амнести Интернешънъл повдигна дори възможността за „военно престъпление“.
Либийският ръководител е  успял да изнесе тайно от Либия и да инвестира в чужбина повече от 200 млрд. долара –  два пъти повече от сумата, която е известна на западните правителства, пък твърди американският всекидневник „Лос Анджелис таймс“, цитиран от Франс прес.
Според изданието, което се позовава на анонимни либийски представители, американското правителство е установило през пролетта, че режимът притежава около 37 млрд. долара в банкови сметки и като инвестиции в САЩ.
Властите в САЩ веднага замразиха тези авоари, за да не допуснат близките на бившия либийски лидер да ги прехвърлят на друго място, допълва вестникът.
Правителствата на Франция, Италия, Великобритания и Германия на свой ред замразиха 30 млрд. долара либийски авоари.
Следователи до неотдавна изчисляваха, че Кадафи може да е отклонил още 30 милиарда долара на други места и да разполага с около 100 милиарда долара.
Оказало се, че през годините Кадафи тайно е прехвърлял десетки милиарди долари в чужбина и е инвестирал в апетитни проекти във всяка голяма страна в Близкия изток и Югоизточна Азия. Кадафи и семейството му са можели да се възползват от тези средства когато пожелаят, посочва изданието.
Сваленият либийски лидер, който се укриваше от август след падането на Триполи в ръцете на бунтовниците, беше заловен жив в четвъртък в района на Сирт и застрелян малко след това при обстоятелства, които не са напълно изяснени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *