Недостиг на шофьори у нас

Транспортните фирми настояват институциите бързо да облекчат процедурата по вноса на шофьори от Молдова и Украйна. Това заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи на форум в София, съобщава „Труд“.Недостиг на шофьори у нас  .

Резултат с изображение за шофьори тир

Те са подходящи да работят у нас, защото знаят български език и могат бързо да се адаптират. Подобна практика има и в Румъния и Полша, които са внесли шофьори от Пакистан и други азиатски държави, каза Арабаджиев. Според изчисления на съюза у нас липсват около 4-5 000 шофьори.
В над 80% от транспортните фирми има недостиг на кадри, а около 15% от автомобилите за международен транспорт не се движат заради липса на шофьори, което е удар върху икономиката и сектора. “Превозвачите започват поетапно да се отказват от този вид дейност. Недостиг на шофьори у нас  .
Имаме обществени поръчки за превоз на пътници, на които няма кой да се яви да участва, предупреди и Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. По думите й заплатите на шофьорите варират от 560 до 2000 лева, а в същото време глобите са много високи. Когато за най-елементарно нарушение на водач на автобус се налага глоба от 1500 лева, тези хора просто се отказват да извършват тази дейност, посочи тя.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *