Независима Шотландия плаши Испания

Вчера испанският външен министър Хосе Маргало заяви, че независима Шотландия ще трябва да премине през същите процедури като другите страни, кандидатстващи за членство в ЕС. Позицията на Испания е, че членството на Шотландия в ЕС няма как да бъде гарантирано, пише Bloomberg.
Полуавтономното правителство в Единбург води кампания за независимост от Великобритания, като позицията му е, че при такова развитие на ситуацията страната трябва автоматично да бъде приета в ЕС.
„Шотландия е част от територията на Европейския съюз и хората в Шотландия са граждани на ЕС – няма разпоредба за тези обстоятелства, която да се промени при независимост“, каза говорителят на правителството. „Шотландия ще има точно същите права и международни договорни задължения като останалата част от Обединеното кралство“.
Британският министър-председател Дейвид Камерън и шотландският първи министър Алекс Салмънд се споразумяха този месец да се проведе референдум за независимост, насрочен за 2014 г. Анкетите сред избирателите показват, че в момента привържениците на независимостта са едва една трета от шотландците.
В Испания обаче шотландският казус има силен отзвук. За разлика от Шотландците, жителите на Каталония масово искат независимост от централната власт в Мадрид и всеки опит за разделение на друга европейска държава поражда силно притеснение в испанското правителство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *