Немският бизнес иска бързо създаване на правителство

Немският бизнес, представен основно от водещи сдружения на германски индустриалци и търговци, прикани тази нощ най-големите партии в Германия бързо да започнат коалиционни преговори и да формират стабилно правителство, за да бъдат избегнати евентуални щети за бизнес средата в страната, предадоха осведомителните агенции. „Нашите компании се нуждаят от ясни сигнали. Сега става дума единствено за предотвратяване на вреди за Германия като място за правене на бизнес“, заяви Дитер Кемпф, председател на Федералната асоциация на германската промишленост (Bundesverband der Deutschen Industrie – BDI). По думите му в хода на предизборната кампания политиците често са говорили за миналото, а малко за бъдещето. „Връщането към национализма не е алтернатива за нашата страна. Нуждаем се от мащабни инвестиции в Германия предвид занемарените пътища, неадекватната дигитална инфраструктура и многото недостатъци в образованието“, се казва в изявлението на ръководителя на лобистката група.
От Асоциацията на германските промишлено-търговски камари (Deutscher Industrie- und Handelskammertag – DIHK) призоваха следващото правителство да повиши драстично инвестициите, най-малкото за да отговори на нарастващото обществено недоволство. „В тези трудни времена се нуждаем от стабилно правителство и коалиционно споразумение, което да се съсредоточава върху инвестициите и ключовите въпроси на бъдещето – инфраструктура, образование, проучвания и иновации“, заяви председателят на ДИХК Ерик Швайцер.

Десницата в Германия печели за четвърти пореден път парламентарните избори в Германия, проведени в неделя. По този начин лидерът на Християндемократическия съюз Ангела Меркел ще бъде за четвърти път канцлер на страната. Подобни успехи в историята на страната са постигали само Хелмут Кол и Конрад Аденауер.
Според първите прогнозни резултати дясната коалиция ХДС/ХСС е спечелила 32.5% от гласовете. Досегашните им партньори от социалдемократическата партия получават 20%, което е най-слабият им резултат от 1949 г. Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ печели 13.5% и се превръща в третата по големина партия в парламента. Тя става и първата партия с открито крайнодесни възгледи, представена на федерално ниво в новата история на Германия. Силното представяне им гарантира места в ключови парламентарни комисии. Останалите три партии, които ще влязат в парламента, са Либералните свободни демократи с 10%, Зелените и Лявата партия – с по 9%.
В Бундестага с 631 депутати прагът на мнозинството е 316 места. Според социолозите партията на Меркел и партньорите ѝ от Бавария ще имат 221 депутати. Социалистите остават далеч назад със 139, следвани от Свободните демократи (66), Зелените (59) и Лявата партия (60). За първи път от 1953 г. в германския парламент ще има шест политически сили. В досегашния парламент имаше четири партии. Консерваторите на Меркел, свободните демократи и Зелените биха имали заедно мнозинство от 51-52% в парламента. Анализатори наричат съюза между тях коалиция Ямайка заради цветовете на трите партии в нея, напомнящи за цветовете на знамето на Ямайка.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *