Не може да се говори за повишаване на наемите на жилищата

function showLD17(el)
{
ld17 = document.getElementById(‘LDlinks17’);
ld17.style.left = getPos(el).x – 90 + ‘px’;
ld17.style.top = getPos(el).y – 200 + ‘px’;
ld17.style.display = “;
}
function hideLD17(el) { ld17.style.display = ‘none’; }
function width_window()
{
if(window.innerWidth)
return window.innerWidth;
if(document.body.clientWidth)
return document.body.clientWidth;
return (null);
}
function getPos(inputElement) {
var coords = new Object();
coords.x = 0;
coords.y = 0;
try {
targetElement = inputElement;
if(targetElement.x && targetElement.y) {
coords.x = targetElement.x;
coords.y = targetElement.y;
} else {
if(targetElement.offsetParent) {
coords.x += targetElement.offsetLeft;
coords.y += targetElement.offsetTop;
while(targetElement = targetElement.offsetParent) {
coords.x += targetElement.offsetLeft;
coords.y += targetElement.offsetTop;
}
} else {
//alert(„Could not find any reference for coordinate positioning.“);
}
}
return coords;
} catch(error) {
//alert(error.msg);
return coords;
}
}

За повишаване на наемите не може да се говори, тъй като предлагането е много голямо. Това каза Лъчезар Искров, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“, предаде „Фокус“.
„Всички тези обекти, които не могат да бъдат реализирани като продажба или по-голямата част се отдават под наем, тоест има едно голямо предлагане и естествено при такава конкуренция на пазара, не е нормално да се очаква ръст на наемите. Даже се забелязва обратен ход на наемите и на офис площи. И там има лек спад.
Основно и водещо при формиране на цената е голямото предлагане в момента, тъй като много от собствениците, които са закупили имот с цел инвестиция и с желанието да препродадат на една по-изгодна цена, сега са затруднени, поради свития пазар и естествено предлагат тези имоти под наем“, каза той.
По думите му – търсенето от страна на българи на жилища е свързано именно с тези затруднения за достъп до кредити. „Когато нямаш възможност да купиш жилище, а трябва да решиш някакъв жилищен проблем, естествено че наемът е изгодният вариант в момента“, посочи той.
Основният проблем на пазара на недвижими имоти е липсата на кредитиране, трудният достъп до финансов ресурс. По думитена Искров- засега няма съществен спад на цените, какъвто се е очаквал. Намалението е в широк диапазон, в зависимост от това, за какви обекти става въпрос. За част от обектите, по думите на Лъчезар Искров, това означава връщане на цените в реалните им граници.
„Цените на някои обекти бяха значително завишени. Кризата играе отразяваща роля по отношение и на земята и на ваканционните имоти, където е най-голямо намалението, както и на жилищата“, каза той.
Едно от основните отражения на кризата е именно това на доста имоти, особено в жилищния сектор, да се намалят цените и да влязат в нормални граници. Тоест, вече има достатъчно оферти на пазара, много качествени имоти на добри цени.
„Трудният достъп до финансов ресурс доведе до едно сериозно препятствие за инвестиции с недвижими имоти. Още повече, хората с живи пари, в момента се въздържат да инвестират в имоти, тъй като не са ясни прогнозите. Първо как ще се развива пазарът, колко време, какво ще е влиянието на кризата, как ще се задълбочава, какъв ще е изходът от нея. Тоест, инвестицията в недвижима собственост в момента е доста рискова или се преценява от хората с пари като доста рискова. С изключение на случаи, където може да се закупи много изгодно, именно предвид на всички тези обстоятелства“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *