НЗОК плаща огромни суми за лечение в чужбина

Здравната каса плаща лечение на деца в чужбина, въпреки че то може да се извърши у нас, но болниците не са направили обществени поръчки и нужните консумативи и лекарства липсват.НЗОК плаща огромни суми за лечение в чужбина.

Резултат с изображение за нзок

Наскоро новият управител на здравната каса Дечо Дечев е подписал два формуляра за финансиране на лечение в чужбина за „двеста и няколко хиляди лева“, въпреки че то може да се извърши у нас за много по-малко пари, обяснява самият той пред надзорния съвет на касата, сочи стенограмата от последното заседание.

Става дума за поставяне на става, за която не е проведена обществена поръчка в държавната болница по ортопедия в „Горна баня“ и за онкопрепарат, който не е осигурен с търг от друга болница. „Мотивите са – и двете дейности могат да се изпълнят на територията на страната, но се насочват за чужбина, това от фонда (за лечение на деца – б.р.), защото в първия случай болницата по онкология не е провела обществена поръчка за лекарството, не че го няма тук. Не е провела обществена поръчка за лекарството и затова отива в чужбина“, обяснява Дечев. Такъв бил и случаят със става за 30 000 евро. Дечев все пак е подписал формулярите, за да не се бави лечението на децата.

Проблемът при фонда за лечение на деца е, че по правилник той няма да право да плаща за медицински изделия или лекарства, ако за тях съответната болница у нас не е направила конкурс за обществени поръчки. Фондът дори от известно време трябва сам да прави тези конкурси, но и това не се случва, тъй като структурата няма административния капацитет да направи конкурси за хиляди медицински изделия и лекарства, които биха могли да се окажат необходими за лечението на деца у нас.

За решаване на проблема от догодина се очаква структурите, които осигуряват лечение в чужбина, да се обединят и комисията за лечение в чужбина и фондът за лечение на деца в чужбина да преминат към здравната каса, която също плаща част от това лечениеинформира в.Сега.

Дечев се жалва и от разходите на касата по т.нар. формуляр S1, който осигурява лечение в ЕС на български граждани, които се осигуряват у нас, но пребивават временно в други страни от съюза. Обикновено това са пенсионери, които живеят при децата си в други държави от ЕС и с този формуляр те имат право да се лекуват в съответната страна, но за сметка на здравната каса. „Това, което идва за плащане, представлява един формуляр, в който никъде не е описано каква медицинска дейност е извършена и от кого е извършена. Идва една хартия, в която пише – дължите за лицето еди-кое си примерно 50 000 евро“, недоволства Дечев. Именно плащанията по този формуляр са с най-голям ръст при дължимите плащания на касата към чуждите фондове, които са над 270 млн. лв.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *