Нова американска програма дава до 100 хил. долара за стартиране на бизнес

До 100 000 долара отпуска нова американска програма за малкия и средния бизнес. Тя действа в Чикаго, където са се обединили държавната администрация и неправителствената организация Accion.

Таванът на отпусканите средства за стартиращ бизнес е до 50 000 долара, а за вече започнал – до 100 000 долара.
Community Advantage Program започна даработи в средата на октомври и вече има много българи, които са подали документи и кандидатстват за подпомагане. Една от тях е Диана Попова, която преди три години започва малък бизнес като отваря детска градина в дома си и тегли заем от 4000 долара. Сега тя кандидатства за помощ по новата програма, за да разшири бизнеса си и разчита на програмата. Ако бъде одобрена, българката може да получи тавана от $100 000. Но за да стане това, тя трябва да отговаря на редица условия. Да има Зелена карта или да е гражданин на САЩ, да има номер на социалната осигуровка (SSN) и да е подавала такси с IRS поне през последните две години. Необходимо е още да е минал период от една година, ако е обявявала банкрут, посочва финансовият експерт по отпускане на кредити към Accion Лина Пасева, цитирана от в. BG VOICE.
В същото време изискванията не са строги по отношение на кредитната история, но все пак, колкото по-добра е тя, толкова повече шансове имат кандидатите. Лошата кредитна история обаче не отхвърля автоматично желаещите да усвоят средства по новата програма, тъй като тя е насочена към хора, които нямат достъп до банково финансиране, или той е затруднен. Другото предимство е, че българските начинаещи предприемачи или представители на малкия и средния бизнес могат да бъдат консултирани на български език, подчертава Пасева.
След подаването на документите, тече период на одобрение, който отнема от месец до 45 дни. Връщането на средствата става в период до 10 години, а лихвата е фиксирана в рамките на 8,25 – 9,25 процента. Макар за САЩ тази лихва да е висока, това е за сметка на свободните правила при връщането на заема. Не се дължат наказателни такси, ако той е изтеглен за 10 години, а се връща например за три, обясни Лина Пасева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *