Новият курс в туризма: назад към българите

След като години наред се стараеха да привличат чужди туристи, за пръв път собствениците на хотели и агенции се обърнаха към българите.

От Съюза на инвеститорите в туризма във вторник съобщиха, че предлагат 10% отстъпка от най-ниската договорена на едро цена за българите, които от 1 януари до 31 март си резервират почивка за някой от останалите месеци на годината, пише в. „Дневник“.

Офертата беше направена в началото на кампанията „България – рай за българите“, организирана от „Травъл тв“, която също цели да върне българските туристи в българските курорти.

Инициативите започват на фона на все по-трудното запълване на хотелите в големите летни и зимни курорти, застроени през последните години.

След борсата в Лондон през ноември стана ясно, че чуждите туристи за зимния сезон няма да са повече от миналогодишните, а в същото време легловата база в Банско, Пампорово и Боровец се е увеличила с 20%.

Подобна е ситуацията и при летните курорти, в които не спира да се строи на фона на сериозния спад на основните туристически пазари – германския и британския, през последните два-три сезона.

Това принуди и хотелиери, и туроператори да започнат да обмислят различни ценови схеми, за да върнат обратно онези българи, които започнаха да ходят на море в Гърция и Турция и да карат ски в Австрия и Италия на цени, подобни на предлаганите в големите ни курорти, но срещу по-качествен продукт.

Използването на 10-процентната отстъпка, обещана от Съюза на инвеститорите, ще става чрез обща резервационна система за близо 400-те хотела, притежавани и оперирани от членовете на съюза.

Отстъпката няма да важи за първите три месеца на 2008 г., защото тогава системата тръгва, а целта е да се стимулират предварителните резервации. Намеренията на съюза са през 2009 г. да няма месеци без бонус.

В кампанията „България – рай за българите“ се включиха двете големи асоциации на туристическите агенции с председатели Донка Соколова и Ирина Найденова, хотелиерската асоциация, туристическата конфедерация на Георги Гергов и др. Те тепърва ще обявят конкретните си оферти, с които ще привличат българи.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) пътуванията на българи в чужбина от януари до септември са се увеличили с близо 5% в сравнение със същия период на миналата година до 3.3 млн.

Според Института за анализи и оценки в туризма за последните 12 месеца една пета от почиващите българи са избрали курорти в чужбина. В същото време хотелиерите и туроператорите, които работят на българския пазар, нямат практиката да предлагат привлекателни оферти за българските туристи.

Така те плащат цена на рецепцията, която е няколко пъти по-висока от договорената между хотела и туроператора за чуждите туристи, обясняват от компаниите.

На пазара има свръхпредлагане на легла и нищо не пречи хотелиерите да планират контингенти и за българските туристи, както правят за чуждите, коментира вчера мениджърът на „Балкантурист“ Недялка Сандалска, която е и зам.-председател на туристическата конфедерация.

По думите й сега хотелите традиционно изчакват да видят колко от планираните за чуждите туристи легла ще останат незаети и чак тогава ги продават на български туристи.

През миналото лято много от хотелите и по Южното, и по Северното Черноморие обявиха отстъпки за българи след началото на сезона, когато предназначените за чужди туристи легла останаха незаети. Компаниите от бранша очакват същата тенденция да се повтори и през сегашния зимен сезон.

Хотелиерите и туроператорите трябва да започнат да планират по-отрано базата си и да предложат на българските гости оферти, каквито предлагат на чуждите туристи, каза председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова.

По думите й, ако нещата се подготвят навреме, от следващото лято привличането на български туристи може да има успех. Тенденцията в света е курортите да разчитат на 60% местни и едва 40% чужди туристи, каза Недялка Сандалска.

Цената не е основният фактор, който отблъсва българските туристи, смята Байко Байков, представител на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. За туристите най-важни са чистата природа, добрите условия в базата и на плажовете и любезното обслужване, каза той.

Според изследване за нагласите на българските туристи на Института за анализи и оценки в туризма цената не е основната причина да изберат почивката навън. Над 40 на сто биха избрали България, ако в курортите има красива природа.

На второ място по значение са историята и забележителностите на мястото, където почиват. Цената е от значение едва за една четвърт от анкетираните 1500 туристи.

Бизнес туристите заемат сериозен дял от българската индустрия, показва изследване на Института за анализи и оценки в туризма, което променя представата, че браншът се крепи единствено на масовите почивки на чужденци през лятото и зимата.

Изследването определя два вида посетители – туристи и екскурзианти, като в графата на първите се включват и бизнес посещенията с ползване на хотел. Екскурзианти са чужденците, които посещават страната за по-малко от 24 часа, без преспиване.

Категориите са според определенията на Световната организация по туризъм, която брои екскурзиантите също за част от туризма на една страна, каза авторът на изследването Румен Драганов. То прогнозира 7.2 млн. посетители на България за цялата 2007 г., от които 4.7 млн. са туристи и 2.6 млн. – екскурзианти.

Близо 40 на сто от чужденците са дошли в България по бизнес. Летният морски туризъм е привлякъл 34.3 на сто от чуждите туристи. Съотношението български – чужди туристи през 2007 г. ще е 56 към 44 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *