Новият финансов комисар Валдис Домбровскис ще продължи с тестовете на банки

След гласуването за Brexit финансовият еврокомисар британецът Джонатан Хил подаде оставка от поста, а на негово място застана бивш премиер на Латвия.

Неговото място  се зае от бившия министър-председател на Латвия и заместник-председател на ЕК  Валдис Домбровскис. Още със встъпването си в новата длъжност той заяви, че ще настоява за продължаване на прегледа на структурата на големите банки в ЕС. Според него това може да доведе до забрана на някои рискови търговски практики. По повод натиска върху италианските банки в този момент той споделя някои свои нови идеи за стабилизирането на банковата система и на банките, които са твърде големи, за да фалират.
Намерението ми е да разговарям с отговорните членове на Европейския парламент и да видим какво може да се направи, за да има ново напредък по това предложение, посочи новият финансов еврокомисар Домбровскис в свое интервю за „Уолстрийт Джърнъл“, което бе цитирано от БНР.
Той се позова на предложение пред парламента подобно на правилото в САЩ, известно като „Правило Волкър“, което би могло да отдели някои банкови търговски практики от банкирането на дребно.
Като основна грижа на своята работа новият еврокомисар определи търсенето на ефективни решения за измъкване на икономиката от „апатията, в която сега тя съществува“. Европейският комисар отбеляза, че неговото послание е „преди всичко приемственост“, добавяйки, че иска да направи книга с правила на европейския континент за „колкото е възможно по благоприятен икономически растеж“. Така  дублирайки или припокривайки правилата, обмислени от Джонатан Хил, той не само обяви приемственост на политиките, но и отдаде дължимото на Хил, кото се ползваше с репутацията на работлив  комисар и компетентен експерт в областта на финансите, а не като нечия партийна кандидатура.
Публикацията подготви: Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *