Нов газов конфликт назрява между Москва и Киев

Поредният кръг преговори между руския монополист „Газпром“ и украинското енергийно министерство трябва да бъдат подновени в понеделник на практика от нулата, тъй като досега по нито един от основните спорни въпроси няма напредък. Главната цел на Киев е да постигне намаление на сегашната убийствена, според него, цена от 413 долара за хиляда куб. метра. Според публикации в пресата, „Газпром“ е готов да отстъпи, но само ако стане едноличен собственик на украинската газотранспортна система. Подобен вариант не устройва Киев, който от своя страна предлага тръбите да се управляват от тристранен консорциум с участието и на европейските компании-потребители.
Газовият конфликт може да се изостри допълнително, след като Украйна обяви, че от тази година иска да намали наполовина договорените количества руски газ, а Москва заплаши с ответни финансови санкции.
Сега в Украйна проучват възможността за доставка на втечнен газ от Катар и Азербайджан чрез терминал в Италия, а после по тръбите през България и Румъния. Експерти обаче предупреждават, че подобен вариант е технически сложен и малко вероятен, тъй като двете балкански страни едва ли ще се съгласят техните газопроводи да работят в реверсивен режим.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *