Нов доклад за АЕЦ „Белене“

България няма нужда от нови енергийни мощности като АЕЦ „Белене“. Токът от втора атомна би бил много скъп, а проектът отсега е обречен на неефективност.

Това е изводът от представения вчера доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за развитието на енергетиката до 2050 година. В него се разглеждат няколко сценария, които предвиждат бум на нови ВЕИ мощности в следващите десетилетия. Междувременно по-полезно от строителството на нова ядрена мощност било преобразуването на тецовете в газови централи, смятат експертите.

„Токът от АЕЦ „Белене“ ще бъде поне два пъти по-скъп в сравнение със сегашните цени на едро на електроенергията в Югоизточна Европа“, коментира Руслан Стефанов от икономическата програма на ЦИД. По-ефективният вариант за страната ни биха били възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, които да заместят въглищните мощности, които евентуално ще бъдат изведени от експлоатация, изтъкна той. Заради неефективността на „Белене“ тя на практика е била изключена от трите сценария за бъдещето на енергетиката.

България няма нужда от нови мощности, смята и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Той подчерта, че ако има нови мощности, те трябва да бъдат само заместващи и в съчетание с по-добро управление на централите. България трябва да изготви своята нова енергийна стратегия внимателно, а не с прибързани решения, отбеляза той. „Извеждането на въглищните централи в Маришкия басейн например може да бъде компенсирано не с нови мощности, а с превръщането им в газови централи, за което има прецедент в световен мащаб“, предложи Иван Иванов.

„Изграждането на АЕЦ „Белене“ ще бъде най-скъпото от всички решения за енергетиката“, смята и бившият депутат Мартин Димитров. Той отчете, че голямата грешка на управляващите е бил бумът на ВЕИ централи, които са били присъединявани при високи преференциални цени. „Белене“ няма да бъде най-скъпото решение, а най-скъпият проблем“, поправи го бившият икономически министър Трайчо Трайков.

В България вече са доставени съоръженията за два ядрени блока за АЕЦ „Белене“. За тях бяха платени около 1.2 милиарда лева на руския производител след решение на международния арбитраж. Съдбата на реакторите ще се реши, след като бъде представен доклад, поръчан от енергийното министерство на БАН. Очакваше се той да подкрепи изграждането на централата. Според публикация на „Капитал“ обаче и становището на учените за финансовата жизнеспособност на проекта е силно отрицателно, информира в.Сега.

Сценарий

Три са сценариите за развитие на енергетиката според анализа на ЦИД – без никакви поставени цели, декарбонизация, започваща още днес, и трети вариант – забавена декарбонизация, тоест без действия до 2030 година. Действията на ЕС са насочени дългосрочно към намаляване на въглеродните емисии и това предвижда подобряване на енергийната ефективност и навлизане на ВЕИ, каза Мартин Владимиров от ЦИД. И при трите сценария страната ни няма нужда от нова ядрена мощност, обясни още той.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *