Нов дом излиза по-евтино от кола на старо

Да си купиш дом може да излезе по-евтино отколкото кола на старо. Къщите в селата около големите градове поевтиняха с близо 50 на сто. Сред топпредложенията са запазени постройки, които се продават за 3500 лв. и 7000 лв., показа проверка на „Новинар”. За сравнение малък автомобил от 2009 г. може да се купи за 8 790 лв.

Причината за драстичния спад в цената на имотите в селата е слабото търсене, обясниха брокери. В момента масово се продават къщи край Велико Търново. Намалението в стойностите им е до 37 на сто.

Едноетажна реновирана къща с двор от близо 3 дка в село Кавлак може да се купи за 5000 евро вместо за 8000 евро. В село Михалци пък продават постройка в чудесно състояние за 6000 евро. Стара двуетажна вила в село Балканци излиза 4090 евро.

Сред най-евтините предложения е тухлена къща на един етаж в добричкото село Росица, която е обявена за продажба за скромната сума от 3500 лв. За двойно повече пари може да се купи двуетажна постройка в бургарското село Войника.

Апетитна е и офертата за къща в монтанско село, която разполага с лятна кухня и гараж. Имотът се състои от нова и стара постройка, намира се в близост до жп гарата и автобусна спирка на линията Монтана-Лом. Цената е 5369 евро, като собствениците са склонни да направят отстъпка.

„Въпреки възможността да се сдобият с нов дом на рекордно ниска цена, хората предпочитат да отделят повече пари и да си купят жилище в голям град, отколкото на село. Трудното намиране на работа и скучният живот в запустелите населени места отблъскват хората“, обясниха брокери.

Междувременно анализатори обявиха, че най-търсените жилищни имоти са тристайните апартаменти в София. Според експертите най-честите купувачи са мъже на около 35 години с 2000 лв. заплата.

Пазарът на бизнес площи също остава стабилен, коментираха брокери. При офисите дори се забелязва недостиг на терени в първокласния сегмент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *