Нов държавен заем от 200 млн. евро одобри парламентът

Заем от 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за периода 2014-2020 г. одобри парламентът въпреки острата критика на БСП.

 

Депутатите ратифицираха рамковото споразумение за него, което е свързано с националното съфинансиране по оперативните програми, изпълнявани със средствата от ЕС.

Гратисният период е пет години, като парите ще се усвояват на траншове, а средствата ще бъдат предвидени в бюджета за съответната година. С тях ще се покрие националното съфинансиране на инвестиционни проекти по оперативните програми „Региони в растеж 2014-2020“, „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ и „Науки и образование за интелигентен растеж 2014-2020“.

Според социалиста Румен Гечев обаче правителството мами парламента, защото в споразумението няма никакви разчети по пера, нито пък обосновка как заемът ще се отрази на финансовата ни система.

Той каза, че от едно от приложенията става ясно, че част от сумата ще отиде за мигранти.

„Те ни вкарат в схема, при която взимайки този заем няма как да откажем разселването на мигранти“, обвини червеният депутати допълни, че след като четири страни от Централна Европа отказват да приемат бежанци, явно те ще бъдат пратени в България с този заем.

„Пред бюджетна комисия зам.-финансовият министър Кирил Ананиев отчете 12,700 млрд. лв. фискален резерв към края на месеца, откъде накъде ще теглим заем“, поиска обяснение от управляващите социалистът.

Той припомни още, че Народното събрание е гласувало вече 16 млрд. лв. заем и сега се иска одобрението на депутатите за още 200 млн. евро.

Вкарвате следващите поколения в нови дългове, предупреди Гечев.

Според него явно кабинетът не разполага с никакви свободни средства и заради това му се налага да моли за заем 200 милиона евро, информира investor.bg.

„В мотивите на кабинета пише, че заемът е сключен при много благоприятни условия, но това е подигравка с парламента, защото няма цифри, явно по тази формула ще карат и вместо да искат милиарди, ще взимат 200 милиона този месец, 200 милиона следващия като честитка за българския народ“, коментира Гечев.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *