НОИ се усъмни в болнични

20 194 съмнителни болнични листа за 344 629 дни отпуск е оспорил Националният осигурителен институт през 2017 и 2018 г. Успели са да отменят обаче едва 6264 листа за 96 697 дни. Това показва статистиката на НОИ.

Резултат с изображение за нои болнични

Болничните листове се отменят само ако при издаването им лекарят е нарушил наредбата или е допуснал техническа грешка.

НОИ автоматично проверява още при приемането на болничните листове дали вписаният уникален номер съответства на номера, който е предварително предоставен на съответния лекар или болница.

От НОИ правят и автоматични контролни проверки, свързани с лечебни заведения, за които е установено, че издават значителен брой болнични листове, или такива с голяма продължителност на временната неработоспособност за определени заболявания. От данните, които постъпват в института обаче, не може да се прецени дали болничният е издаден основателно и дали продължителността му съответства на диагнозата, информира в.24часа.

През първите девет месеца на 2018 г. са издадени 2 млн. болнични листа, а платените по тях пари са за над 404 млн. лв., като изплатените дни са над 13 млн.

Средното обезщетение на един лист, което е платил НОИ, е за 195,79 лв. Институтът обаче не покрива първите три дни, те се плащат от работодателя. Средно на ден обезщетението е за 30, 81 лв. През миналата година обаче болничните листове леко намаляват, сравнено с 2017 г., отчитат от НОИ.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *