Носител на Нобелова награда по икономика: Еврото разделя Европа

Носителят на Нобелова награда за икономика Сър Кристофър Писаридис оттегли подкрепата си за еврото, като заяви, че въвеждането на единната валута е създало едно „загубено поколение“ безработни младежи и трябва да бъде прекратено.

Писаридис някога беше основен застъпник за единната валута, но сега вини еврото за „разделянето на Европа“ и счита, че са необходими действия, за да „се възстанови доверието на международните пазари “ и “ доверието, което европейските народи трябва да имат едни на други“, пише Daily Mail.

Професорът, който преподава в Лондонското училище по икономика, заяви: „Еврото трябва или да бъдат демонтирано по правилния начин или водещите държави в еврозоната трябва да предприемат спешни действия за ускоряване на икономическия растеж и създаване на работни места“.

„Политиките, следвани до момента, за да се стабилизира еврото, струваха много работни места в Европа и създават едно изгубено поколение от образовани млади хора“.

Ден по рано изпълнителният директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард, настоя, че кризата в еврозоната все още не е свършила.

Безработицата в рамките на валутния съюз вече възлиза на 12.1 на сто, което означава, че повече от 19 милиона души са без работа.

Обяснявайки защо е работил усилено, за да убеди Кипър да се присъедини към валутния съюз през 2008 г., Писаридис заявява: „Бях напълно отдаден на идеята. По онова време еврото изглеждаше като добра идея. Но сега има обратен ефект. То спира растежа и създаването на работни места и разделя Европа. Сегашната ситуация е нетърпима“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *