НСИ: БВП нараства с 4,6% на годишна база

Българската икономика нараства през третото тримесечие на 2021 г. с 0,6% спрямо второто тримесечие на годината, когато се разшири с 0,8%, показва предварителна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

НСИ актуализира информацията за жилищните сгради и адресите за Преброяване 2021 - Parvomai.NET

Основна подкрепа за икономическата експанзия оказва нарастването на крайното потребление.

Спрямо третото тримесечие на 2020 г., когато българската икономика вече не беше толкова тежко засегната от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведения заради нея локдаун в страната, БВП се повиши през периода юли – септември 2021 г. с 4,6%, но след ръст със 7,1% през второто тримесечие на настоящата година, информира bnr.bg.

Икономиката понесе най-сериозен удар от въведените строги карантинни мерки за ограничаване на първата вълна на коронавирусната пандемия през второто тримесечие на миналата година, когато БВП се сви с цели 10,1% на тримесечна и с 8,6% на годишна база – най-голям икономически спад в нашата страна от началото на 1997 година .

Според предварителните данни на НСИ за третото тримесечие на 2021 година брутният вътрешен продукт в номинално изражение възлиза на 36,133 млрд. лева, като на човек от населението се падат 5241 лева (или 2680 евро), а реализираната добавена стойност е в размер на 31,201 млрд. лева.

Промяна на БВП спрямо година по-рано

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката през третото тримесечие на 2021 г. увеличава дела си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0,8 процентни пункта до 7,6 на сто. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,6 процентни пункта до 26,4%, а относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява до 66,0% от 67,4% през съответното тримесечие на предходната година.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2021 г. крайното потребление нараства с 1,8% спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал с цели 6,2 на сто. Износът на стоки и услуги обаче намалява през третото тримесечие с 2,2% спрямо второто, докато вносът на стоки и услуги се увеличава с 3,3 на сто.

През третото тримесечие на настоящата година спрямо същото тримесечие на 2020 г. брутната добавена стойност нараства с 3,1%.

По отношение на компонентите на крайното използване, влияние за реалното повишение на  БВП през третото тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано има крайното потребление, което нараства с 6,8%. Износа на стоки и услуги пък се увеличава с 9,8% спрямо година по-рано, като в същото време вносът нараства с 12,7%, се увеличава с 1,.9 на сто спрямо съответното тримесечие на предходната година.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *