Нуриел Рубини: България може да си позволи дълг, за да финансира бъдещето си

Рубини, който в последните години е сред най-популярните икономисти, заради точните си прогнози за световната криза и размерите й, гостува в столицата по покана на пенсионен фонд „Доверие“ и със съдействието на „Капитал“ и Bloomberg, за да говори за това какви шансове за развитие има една малка икономика в днешната ситуация. Според него, България има възможност да финансира със заеми в публичния сектор своя икономически ръст, ако инвестира в продуктивни сфери, които да възвръщат стойност, като образование, здравеопазване и човешки ресурси. Страната е поддържала прекалена фискална строгост, смята Рубини, който посочи, че нивото на бюджетен дефицит, което приближава 0% в реални стойности и нивото на дълг, което е около 14% от БВП, са много под границите на Маастрихтските критерии от съответно 3% и 60%.
„Трябва да помислите как да инвестирате в бъдещето си. Частният сектор е водещ в ръста на икономиката, но публичният сектор трябва да предостави тези услуги и ресурси, които да увеличат производителността на частния“, смята Рубини. „Понякога тези инвестиции изискват фискални ресурси. Трябва да сте внимателни с използването им, но има роля за допълнителни инвестиции, които увеличават продуктивността на частния сектор. И доколкото това са продуктивни инвестиции, а не харчене, то те може да бъдат финансирани чрез заеми, защото са инвестиции в бъдещето.“
Той сравни социалните бунтове в България с тези в други части на Европа, като ги нарече „умора от фискалната строгост“. „В даден момент, трябва да предоставиш на хората светлина в тунела, за да знаят защо затягат коланите си“, припомни Рубини. „Ако няма ръст, политическата устойчивост на макрорамката ще попадне под въпрос и точно това виждаме днес в България“.
Не е изненада, че Рубини е скептичен за близкото бъдеще на еврозоната. „Доктор Дуум“, както го наричат заради мрачните му прогнози, смята, че периферията ще остане в рецесия тази година, а най-големият проблем пред ЕС е фактът, че няма нито един истински план за връщане към ръст. Еврото е твърде силна валута за страните от периферията на еврозоната, а това, че те избраха първо да приложат мерки за фискална строгост, преди да потърсят стимули за ръст, ще продължава да им пречи. Рубини посочи като обратния пример САЩ, където фискалният стимул дойде преди да започнат ограниченията, които тепърва трябва да се случат.
В интервю за „Капитал“ преди лекцията си, Рубини все пак заяви, че България би трябвало да влезе в еврозоната, ако така или иначе е приела ограниченията на валутния борд. „Повечето валутни бордове не оцеляват, ако погледнете историята. Не мисля, че в момента вашият е в риск. Валутният борд ограничава възможността за фискални и монетарни политики, но ако така или иначе сте приели тези условия и сте платили цената, то отидете още една стъпка напред и станете част от съюза, към който сте прикачили валутата си“, каза той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *