Някои хора губят нервите си, когато се говори за борба с корупцията

Някои хора явно губят нервите си, когато се говори за силен единен орган за борба с корупцията. Това заяви на импровизиран брифинг пред журналисти в румънската столица Букурещ президентът Румен Радев по адрес на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Както стана известно през почивните дни, Цветанов, дирижирано или изпровизирано, започна в уикенда вербална атака срещу президента Радев, като първата стъпка бе желанието на подсъдимия по няколко дела ексминистър на вътрешните работи, заради когото България продължава да плаща поради полицейско насилие, да търси поводи за атака срещу президентството. Явно, победата на Радев в президентските избори над карикатурния кандидат на ГЕРБ още държи солен и горчив привкус на първите хора от партията.

Президентът Румен Радев обясни и защо не е допуснал последния на срещата си с кмета на Свищов преди дни: „Къде беше г-н Цветанов по време на зарята? (…) Няма как да бъдеш изгонен от нещо, на което не си поканен. Г-н Цветанов трябва да свикне с мисълта, че български политици могат да се виждат свободно в негово отсъствие”.

По отношение на покупката на изтребители за ВВС, заради която Цветанов обвини Радев в лобизъм, президентът посочи, че очаква проектът да бъде изкуствено забавен. „Ние постигнахме един много добър консенсус, всички знаем какъв е проблемът, всички знаем, че трябва да се инвестира във въоръжените сили. Имам уверенията, че докладът и анализите са готови, но при мен не е постъпвало нищо. Това, което започна през последните няколко дни с всичките анкетни комисии е ясен знак, че въпросният проект ще бъде протакан”, обясни държавният глава.  Наскоро самоопределилият се за военен експерт ексминистър Бойко Ноев обяви пред bTV, че моделът самолети „Грипен”, който България е избрала, вече няма да се произвежда и решението е опорочено. „Това не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират. Те се произвеждат по поръчка”, каза от Букурещ президентът. По думите му „нерви” проявяват тези, които са задали сроковете за експертен анализ кой е най-подходящият нов изтребител за ВВС. Именно този анализ, оповестен в края на служебното правителство, показа, че „Грипен” са по-подходящи от фаворизираните до този момент стари американски Ф-16.

Румен Радев засегна и темата с НДК, където първо Мирослав Боршош беше освободен от директорския пост на фона на съмнения за злоупотреби, а след това беше скоропостижно върнат след решение на премиера Борисов, с което целият комплекс беше отнет от министерството за европредседателството на Лиляна Павлова, за да бъде даден на Министерството на културата.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *