Обещават през 2017г. да не се променят данъците

Данъчната система ще остане непроменена и през 2017 г., защото показва, че тя работи и генерира над средния за ЕС растеж в период, когато световната икономика излиза от кризата. Това съобщи вчера пред БНТ председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Освен че данъците няма да бъдат променяни, бюджетът на държавата за 2017 г. ще бъде планиран с малък дефицит. Приоритетите ще са образование и здравеопазване, ще се отпусне и втория милиард за санирането на жилищните сгради, стана ясно от думите на Стоянова.

 

Тя подчерта, че няма да бъдат възприети идеите на БСП за диференцирана ставка на ДДС за детски стоки, книги, лекарства, поискани в декларацията на Корнелия Нинова при откриване на новия политически сезон. Според Стоянова идеите на социалистите са популистки и се подхранват от желанието да бъде похарчен огромният фискален резерв, натрупан от сегашното управление. По думите й диференцираната ставка на ДДС обикновено не води до понижаване на цената, а социалните политики не трябва да се провеждат с мерки в областта на данъците.
Предвиденият минимален дефицит тя обясни така: „Не бива консолидацията да се осъществява рязко. Имахме такъв опит в първия мандат и той доведе до стагнация на икономиката“. Според нея натрупаният излишък от близо 3.3 млрд. евро към края на август 2016 г. ще бъде усвоен до края на годината. Решаващата роля за по-добрите резултати спрямо постигнатите през миналата година се дължат на свиването на сивата икономика и на растежа от 3%, каза председателят на бюджетната комисия. Образованието ще е приоритет в разходните политики, защото България се нуждае от все повече квалифицираните работници, които да намерят своята реализация в страната, а не да бягат извън нея, информира в.Стандарт.

 

Предвижда се в програмите за обучение и квалификация все по-силно да бъде ангажиран бизнесът. Втори приоритет догодина ще е здравеопазването, където е „трудно да се работи“, но „се направиха някои стъпки, които дават резултат“, уточни Стоянова. Управляващите ще продължат да се фокусират и върху подобряването на инфраструктурата, за която след 2020 г. не се предвижда еврофинансиране. Програмата на правителството за саниране на жилищните сгради върви „изключително успешно“ и след първия милиард, предстои отпускането и на втори през 2017 и 2018 г., каза още Менда Стоянова. За намеренията на кабинета съобщи преди месец премиерът Бойко Борисов при откриване на първата в София санирана сграда на ул. „Мизия“ до Военната академия.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *