Обидените страни, „харчили пари за пиене и жени“, искат оставката на Дейселблум

Обидените държави не прощават атаката, че засегнатите от кризата европейски държави са харчили техните пари за „пари и жени“. Това е обидната квалификация на шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който после бе атакуван с яростни призиви да подаде оставка, след като той отказа да се извини за думите си, че засегнатите от кризата европейски държави са харчили техните пари за „пари и жени“, съобщава „Файненшъл Таймс“.

Холандският финансов министър, чиято Лейбъристка партия претърпя сериозно поражение в национални избори от миналата седмица, беше определен като „вулгарен“ от членове на Европейския парламент във връзка с негови забележки, направени в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Пред FAZ той заяви: По време на кризата в еврозоната, страните от Севера показаха солидарност с тези, засегнати от кризата. Като социалдемократ отдавам изключително значение на солидарността. Но в същото време вие имате задължения, като не можете да похарчите всичките си пари за пиене и за жени и след това да молите за помощ.

На европейско парламентарно изслушване в Брюксел този вторник, г-н Дейселблум заяви, че няма да се извини, след като той се оказа под натиск да се дистанцира от забележките си, които се възприемат като атака срещу южните страни на блока в лицето на Испания, Португалия, Италия и Гърция.

Испанският евродепутат Габриел Мато посочи, че тези негови коментари са „абсолютно неприемливи“ и „обидни“ за страните – членки на еврозоната и че г-н Дейселблум е загубил своята „неутралитет“ като шеф на Еврогрупата. Португалският външен министър Сантош Силва пък призова Дейселблум да подаде оставка. Шефът на групата на социалистите в ЕП Джани Питела също постави въпроса, дали той има прави да остане на този висш пост.

Но да припомним фактите, към които призовава холандският министър. Първо беше световната финансова криза, която тръгна от САЩ, където на данъкоплатците им струваше милиарди спасяването на банките, „твърде големи, за да фалират“. После дълговата криза сполетя еврозоната, отприщена от Гърция. Последва серия от тежки експлозии в еврозоната – първо Ирландия, после Португалия, а следванши от Испания и Италия. Всички мерки, приложени досега, не успяха да решат кардинално проблема и недоверието на пазарите. Но ЕС все пак удържа кризата, но нейните последствия продължават да оказва сериозен натиск върху и без това притиснатите от дълговата тежест икономики.

Критиките от страна на Европейския парламент вероятно ще засилят натиск относно позицията на Дейселблум като председател на 19-те финансови министри от Еврогрупата. Трябва да се има предвид, че в момента той е временен финансов министър на Холандия, след като неговата лявоцентристка партия претърпя срив в подкрепата на проведените седмица по-рано национални избори.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *