Обрат след 8-месечен връх на еврото

Еврото изпитва затруднения днес след вчерашния 8-месечен връх. Това помогна на долара при предпазливия пазар заради първото затваряне на правителствени офиси в САЩ през последните две десетилетия. Докато обаче финансовите пазари изглежда се надяват това затваряне на офиси да се окаже краткосрочно, непосредственото влияние върху инвеститорите е, че не наблюдават излизащите икономически данни от САЩ в момент в който се оценява кога Федералния резерв ще намали размера на стимулите. Американското бюро за статистика на трудовия пазар, което по график трябваше да обяви в петък широко следената трудова заетост, оповести че няма да публикува нищо докато не се поднови нормалната дейност на правителството.

При тази обстановка не е изненадващо, че инвеститорите избягват големите позиции и това води до волатилна търговия както се видя и при еврото. Единната валута удари вчера връх от 1.3589 и излезе от рейнджа между 1.3462 и 1.3569, който се задържа след 19 септември. След това обаче ускорението изчезна когато стана ясно, че безработицата в Германия неочаквано се е повишила. Допълнителен натиск дойде от спекулативно търгуващите, които започнаха да продават и еврото изгуби всички по-ранни печалби, за да се търгува днес сутринта около 1.3520 срещу зелените пари. Последните получиха подкрепа и от доклад показал, че производствения сектор в САЩ се е разширил през септември с най-голяма скорост за последните 2 и половина години. Все пак долара вероятно няма да отчете напредък докато споровете в американския Конгрес не се разрешат. Не бива обаче да се пропуска, че пазара вече не държи доларови позиции и вероятността за край на кризата в САЩ означава, че доста инвеститори не изпитват желание да заемат големи позиции срещу долара.

Кросът евро/йена е на 132.13 при връх във вторник на 133.47. Долар/йена също падна на 97.71 спрямо вчерашния връх от 98.73. Валутата, която направи впечатление е австралийския долар, след като Резервната банка на Австралия изненада някои от търгуващите, тъй като вчера по време на заседанието си не даде ясен сигнал, че ще намалява лихвите в бъдеще. Австралийският долар днес е на 0.9368 срещу американския си съименик, но вчера удари една и половина седмичен връх от 0.9435. Непосредствена съпротива е въпросния връх, който представлява и 61.8% корекция на спада от 18 до 30 септември.
Днес фокуса на пазарите ще бъде насочен към заседанието на Европейската централна банка, въпреки че тя вероятно ще продължи да се придържа към сегашната си политика, все така не изпускайки развитията в региона и по-определено политическата ситуация в Италия. Там министър-председателя Енрико Лета ще иска вот на доверие днес.Окуражителното е, че висши партиини фигури от десно-центристкото движение на Силвио Берлускони призовават италианските законодатели да обърнат гръб на медийния магнат и да подкрепят Лета. Дори обаче и правителството на Лета да оцелее след вота, няма никаква сигурност, че неговата администрация ще е достатъчно силна да въведе ефективни реформи за преодоляване на най-дългата рецесия в страната след войната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *