Общините искат нова данъчната система

Общините в България продължават да се чувстват ощетени от централната власт, въпреки че много правителства идват и си отиват с неизпълнени обещания. Затова и призив за реална децентрализация на местното самоуправление отправиха към бъдещия парламент участниците в Общото събрание на Националното сдружение на общините в България. Общинските ръководства се обединиха около становището, че е невъзможно да представят необходимите услуги на гражданите и бизнеса при положение, че от събрани 100 лева данъци в бюджетите им остават едва 3-4 лева. Необходимо е цялостно преструктуриране на данъчната система, а не увеличаване на данъците. Това заяви изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. Тя обясни, че лошото състояние на повечето общините се дължи на непроменената от години система на възлагане на ангажименти на общините, ресурсно неосигурени и сбърканата система на финансиране. Във всяка държава публичните услуги се финансират с приходи от данъци. Ние отговаряме за две трети от публичните услуги и получаваме само 3 лева от местни данъци. Това показва тотално разваления модел. От една страна, възлагаш отговорности и обещаваш на гражданите, че тези отговорности ще се предоставят до най-близката власт, а в същото време ги лишаваш от нормалния общоприет източник.  Ние не говорим 100-те лева, събрани от гражданите, да станат 120, а говорим 100-те лева, събрани от всеки един от нас,  поне 10-15 лева да остават на място. Ние говорим за цялостно преструктуриране на данъчната система в държавата в съответствие със законово разпределените ангажименти на централната и местната власт.

По думите на Чавдарова консолидираната позиция на над 400 делегати от всички общини е продиктувана от липсата или недостатъчната светлина във вече публикуваните предизборни платформи и програми на политическите партии: От тях почти не проличава  конституционното определение, че България е парламентарна държава с местно самоуправление, т.е. почти нищо няма като идея, като задачи и намерения какво да се променя, така че да напълним с реално съдържание понятието местно самоуправление. Чавдарова уточни и допълни, че второто искане е да се спре чиновнически произвол над общините.

Част от проблемите, с които се сблъскват общините, е, че те нямат собствена икономическа база заради демографския проблем. Това коментира Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш финансов министър: В повечето общини, дори и да им бъде даден допълнителен приход в размер на 2% от данъка върху общия доход, за който те претендират, в много от тях, в които и сега нямат тази база, няма да имат такъв приход и те няма да могат да получат този ефект, който търсят. Проблемите не опират само до пари и прехвърляне на отговорности от страната на централната към местната власт.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *